Σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε μαγειρικά, είναι σίγουρο πως χρησιμοποιείτε διάφορα σκεύη και εργαλεία κουζίνας αναλόγως με τη συνταγή που θέλετε να φτιάξετε. Πολλές φορές όμως δεν σκεφτόμαστε πως χρειαζόμαστε κάτι πριν βρεθούμε να θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Τα παρακάτω σκεύη είναι αυτά με τα οποία θα πρέπει να εξοπλίσουμε την κουζίνα μας από την πρώτη κιόλας μέρα.

Κατσαρόλες, Τηγάνια & Ταψιά

Οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα ταψιά είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που αγοράζουμε για την κουζίνα μας. Καλό είναι τα χερούλια τους να είναι μεταλλικά για να μπαίνουν και στο φούρνο.

Επιλέξτε διάφορα μεγέθη για διάφορες ανάγκες. Φροντίστε για παράδειγμα να έχετε μία κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για σούπες ή για μακαρόνια και μία μέτρια, πιο ρηχή για σάλτσες. Μία καλή ιδέα είναι και ένα μικρό κατσαρολάκι για αβγά ή μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Την ίδια λογική ακολουθούμε και στα τηγάνια, με διάφορα μεγέθη. Φυσικά, τα αντικολλητικά τηγάνια αποτελούν την καλύτερη λύση για κάθε συνταγή, ενώ είναι καλό να υπάρχει στην κουζίνα μας και ένα τηγάνι πιο βαθύ και με καπάκι.

Μπολ

Τα μπολ είναι απαραίτητα για την προετοιμασία των συνταγών μας, ασχέτως με το επίπεδό μας. Προτιμήστε μπολ σε διάφορα μεγέθη για κάθε ανάγκη, όπως ένα μικρό μπολ για την προετοιμασία ενός dressing και ένα μεγάλο για την προετοιμασία μίας σαλάτας. Είναι βασικό τα μπολ μας να είναι γυάλινα ή μεταλλικά ανοξείδωτα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζεστές και για κρύες παρασκευές.

Βάση Κοπής

Οι βάσεις κοπής είναι απαραίτητες για κάθε κουζίνα, αφού προφυλάσσουν τον πάγκο και τα σκεύη μας από φθορές και το φαγητό μας από οποιοδήποτε μικρόβιο μπορεί να υπάρχει στον πάγκο μας.  Χρειάζεστε τουλάχιστον δύο: μία για κρέατα και μία για λαχανικά. Αν θέτε να είστε ακόμα πιο επιμελείς στην προετοιμασία του φαγητού σας, μπορείτε να έχετε μία για τα κόκκινα κρέατα και μία για τα λευκά κρέατα.

Μεζούρες και ζυγαριές

Ακόμη κι αν δεν φτιάχνετε συχνά γλυκά, η μέτρηση της ποσότητας των συστατικών θα σας χρειαστεί αρκετές φορές. Καλό θα ήταν να έχετε στην κουζίνα σας μεζούρες σε μορφή κανάτας για τα υγρά και μεζούρες σε κουταλάκια για υλικά σε μορφή σκόνης.

Μία ηλεκτρονική ζυγαριά από την άλλη, είναι ιδανική για συνταγές κατά τις οποίες η μέτρηση των υλικών γίνεται σε γραμμάρια.

Φόρμες Ψησίματος

Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρης της ζαχαροπλαστικής, ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί είναι απαραίτητό, τόσο για γλυκές, όσο και για αλμυρές παρασκευές. Καλό είναι να υπάρχουν επίσης φόρμες για cakes ή cupcakes, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε συνταγή.

Κουτάλες, σπάτουλες, λαβίδες

Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε πολλά εργαλεία που θα ήταν χρήσιμα σε κάθε κουζίνα. Ωστόσο αυτά που θα διαλέξετε είναι και αυτά που σας βολεύουν όταν μαγειρεύετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ξύλινα εργαλεία που δεν πλένονται τόσο εύκολα και είναι πιθανό να μαζέψουν μικρόβια.

 

 

Η λίστα με τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη κουζίνας μπορεί να αυξάνεται συνεχώς. Όμως πέρα από τα βασικά, αυτό που τα κάνει απαραίτητα είναι η χρήση τους. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να επενδύσετε σε ένα εργαλείο που δεν ταιριάζει στον τρόπο που μαγειρεύετε και στις συνήθειές σας. Πριν εξοπλίσετε την κουζίνα σας κάντε την έρευνά σας και τον «απολογισμό» σας και διαλέξετε όσα πραγματικά σας χρειάζονται!

 

Δημήτρης Σκαρμούτσος