Απολαύστε τα Χριστουγεννιάτικα ποτά σας χωρίς το άγχος των θερμίδων

Κατά την περίοδο των εορτών, τα πολλά πάρτι, τα γεύματα, τις βραδιές με την οικογένεια και τους φίλους, είναι εύκολο να μας παρασύρουν και να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ. Και ενώ τα 1-2 παραπάνω ποτηράκια μας βοηθάνε ίσως να εγκλιματιστούμε λίγο περισσότερο στις κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών, δεν ισχύει το ίδιο και στην διατήρηση της περιφέρειας της μέσης μας σε φόρμα.

Είναι ωραία να απολαμβάνουμε ένα ποτό,  αρκεί να θυμόμαστε πάντα να επιλέγουμε με σύνεση και έχοντας τις παρακάτω συμβουλές ως γνώμονα.

– Ένα από τα χρησιμότερα τρικ, είναι να αναμιγνύουμε μισό ποτήρι λευκό κρασί με σόδα, νερό, πάγο ή sprite διαίτης, δίνοντας μας την δυνατότητα να καταναλώσουμε δύο ποτήρια με τις θερμίδες του ενός. Εάν αυτό δεν είναι  εφικτό, η επιλογή ενός ξηρού λευκού ή κόκκινου κρασιού, είναι σαφώς καλύτερη από κάποιο ημίγλυκο ή γλυκό κρασί. Μισό μπουκάλι κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί περιέχει περίπου 350 θερμίδες… Μην το ξεχνάτε!!

– Προσοχή… τα αλκοολούχα ποτά σε συνδυασμό με αναψυκτικά είναι φορτωμένα με πάρα πολλές θερμίδες. Και επειδή η γεύση που αφήνουν στον ουρανίσκο “σπάει” την ένταση του οινοπνεύματος, είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες από αυτά. Ενδεικτικά να πούμε ότι 1 γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 ολόκληρες θερμίδες. 100 ml επομένως ενός ποτού με 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ (όπως είναι τα περισσότερα ουίσκυ, βότκα, τζιν, ρούμι κ.τλ.) μας χαρίζουν απλόχερα 280kcal. Αν προσθέσουμε και κάποιο αναψυκτικό που δεν είναι light, φτάνουμε αισίως τις 350, 400 ίσως και κάτι παραπάνω θερμίδες, όσο δηλαδή σχεδόν μία σοκολάτα… Σκεφτείτε το!!!

– Τα αλκοολούχα αναψυκτικά (σναπς) που διαφημίζονται και προωθούνται πολύ τώρα τελευταία στην αγορά με μειωμένη ζάχαρη, να θυμάστε ότι μπορούν να εξακολουθούν να είναι υψηλά σε θερμίδες λόγω του αλκοόλ που περιέχουν.

– Ακολουθήστε το κλίμα των ημερών και απολαύστε ένα ποτήρι σαμπάνια. Σε γενικές γραμμές θα πιούμε λιγότερο, εφόσον η τιμή και οι φυσαλίδες μας βοηθούν πάντα στο να αισθανθούμε “κορεσμό” νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Επιπλέον, σερβίρονται σε μικρότερα ποτήρια και θερμιδικά “κοστίζουν” περίπου100 θερμίδες ανά ποτήρι.

– Οι περισσότερες ατασθαλίες από οινοπνευματώδη ποτά είναι πολύ πιθανό να γίνουν εντός σπιτιού, εφόσον οι μερίδες μας είναι σχεδόν πάντα πιο large σε σχέση με εκείνες που σερβίρονται σε κάποιο μαγαζί εκτός. Αποτέλεσμα το ποτό μας κατά πάσα πιθανότητα να περιέχει ίσως και τις διπλάσιες θερμίδες. Προσοχή σε αυτό!!

– Επιλέξτε κοκτέιλ με ευλάβεια. Ως κατευθυντήρια γραμμή να αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν μέσα κάποια κρέμα, γάλα καρύδας ή σιροπιαστούς χυμούς (γρεναδίνη κ.τλ). Είναι γεμάτα με θερμίδες και τα περισσότερα δυστυχώς είναι φτιαγμένα έτσι.

– Τα κρεμώδη λικέρ / ηδύποτα μετά το δείπνο είναι σίγουρα μια θερμιδική υπερβολή, αν σκεφτούμε ότι ένα λικέρ με βάση κάποια κρέμα μπορεί να έχει 80-100 θερμίδες ανά 25ml. Κάποιο κονιάκ στην αντίστοιχη ποσότητα περιέχει μόλις 50 θερμίδες, ενώ μας προσδίδει και κάτι από σαβουάρ βίβρ για να κλείσουμε με στυλ το δείπνο μας.

– Να θυμόμαστε να πίνουμε πάντα αργά το ποτό μας, απολαμβάνοντας έτσι την κάθε γουλιά, με άφθονη ποσότητα νερού ενδιάμεσα, τόσο για πληρότητα όσο και για ενυδάτωση.

Μια ευχάριστη έξοδος μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το μυστικό του να περάσουμε όμορφα παραμένει πάντα η καλή διάθεση και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Δημήτρης Σκαρμούτσος