Νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, συγκριτικά με τις υψηλότερες σε λιπαρά δίαιτες που έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Για να χάσουμε βάρος, είναι σημαντικό να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι προσλαμβάνουμε. Η μείωση μιας πρόσληψης από 500 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσουμε από μισό έως 1 κιλό βάρους ανά εβδομάδα, προσέχοντας πάντα μην πέσουμε θερμιδικά χαμηλότερα του βασικού μας μεταβολισμού, γιατί τότε ο οργανισμός λειτουργώντας αμυντικά επιβραδύνει κατά πολύ τις καύσεις του.

Η μείωση των θερμίδων είναι ένας βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, δεν θα λέγαμε ότι ισχύει το ίδιο όμως και με τον αυστηρό περιορισμό των λιπαρών. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο φροντίζουμε η πρόσληψη του λίπους να αγγίζει το 30% της συνολικής πρόσληψης, δίνοντας φυσικά προτεραιότητα και στις πηγές από τις οποίες θα το λάβουμε. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο καθώς και οι ξηροί καρποί αποτελούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές στη θέσπιση της υγείας μας.

Να έχουμε πάντα κατά νου: “Δεν τρώμε θερμίδες, τρώμε τρόφιμα”. Για μια σωστή απώλεια βάρους η εστίαση πρέπει να στραφεί μακριά από τον αποκλεισμό συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας να τα λιθοβολούμε, χωρίς κάποιο όμως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα επί της ουσίας.

Δημήτρης Σκαρμούτσος