Μπήκε ο Δεκέμβριος και οι προετοιμασίες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση έχουν ξεκινήσει. Πλησιάζοντας προς τις ημέρες των Χριστουγέννων κανονίζονται και οι λεπτομέρειες των οικογενειακών, φιλικών και επίσημων τραπεζιών στο σπίτι, με σκοπό να προσφέρουμε στους δικούς μας τη φιλοξενία μας. Αν και περισσότερο ασχολούμαστε με το μενού, η εορταστική ατμόσφαιρα επιβάλλει έναν εορταστικό διάκοσμο και στο τραπέζι μας. Για να πετύχουμε ένα αρμονικό και συνάμα αξιοπρεπές τραπέζι μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω tips.

Αποφασίζουμε το ύφος της διακόσμησης που θα ακολουθήσουμε, μοντέρνο, minimal, κλασικό, αριστοκρατικό, country και φροντίζουμε να ταιριάζει αρμονικά και με τη εορταστική διακόσμηση όλου του σπιτιού.

Έχοντας επιλέξει το ύφος της διακόσμησης που θα υιοθετήσουμε, το επόμενο βήμα είναι να καταλήξουμε στη χρωματική παλέτα. Το κόκκινο αδιαμφισβήτητα είναι το χρώμα των Χριστουγέννων αλλά και το χρυσό, το λευκό και το μωβ είναι τάσεις που ακολουθούνται συχνά.

Σύμφωνα με το ύφος της διακόσμησης που έχουμε επιλέξει διαλέγουμε το τραπεζομάντηλο, το ράνερ, τα σουπλά ή ακόμα και τα  κομμάτια υφάσματος που ταιριάζουν στο ύφος και στο σχήμα του τραπεζιού.

Στήνουμε το τραπέζι σύμφωνα  με τους κανόνες του artdelatable. Ακόμη και αν πρόκειται για φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση, οι ημέρες απαιτούν επισημότητα και η σωστή τοποθέτηση των πιάτων, των ποτηριών και των μαχαιροπίρουνων είναι ικανή να το πετύχει.

Το κέντρο του τραπεζιού αναδεικνύει το ύφος και την ατμόσφαιρα του χώρου. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, μία εντυπωσιακή σύνθεση με φυτά, φρέσκα λουλούδια, αλλά και κλαδιά από έλατο και κέδρο και κουκουνάρια δίνουν ένα φυσικό αποτέλεσμα. Τα κεριά επίσης είναι απαραίτητα για να προσδώσουν λάμψη στην ατμόσφαιρα που επιβάλλουν οι ημέρες αυτές.

Στολίζουμε τα πιάτα με υφασμάτινες πετσέτες περίτεχνα διπλωμένες, αλλά και πιασμένες με τα ειδικά δαχτυλίδια, τα οποία είτε μπορούμε να προμηθευτούμε είτε από το εμπόριο, είτε να φτιάξουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας μπάλες, κορδέλες και κλαδιά

Τοποθετούμε προσωπικές κάρτες με ευχές για τον κάθε καλεσμένο μας προσωπικά επάνω στο πιάτο του, υποδεικνύοντας τη θέση του, αλλά αφήνοντας και ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από τη συγκεκριμένη βραδιά.

Ακλουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, εύκολα και γρήγορα θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας.

Δημήτρης Σκαρμούτσος