Είναι αναμφίβολα η μακαρονάδα, που έχει υποστεί τα περισσότερα πειράματα. Είναι αυτή που έχει τόσες πολλές εκδοχές παρασκευής και σερβιρίσματος, όσοι ενδεχομένως και οι τρόποι που μπορούμε να παίξουμε μπιρίμπα.

Η καρμπονάρα είναι ίσως το μοναδικό πιάτο, που μπορεί να συμπληρώσει ένα τραπέζι από μόνο του,  xωρίς να χρειάζεται τη συνοδεία από σαλάτες, ορεκτικά, ακόμα και ψωμί. Με μόνο ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί και δύο κουταλιές τιραμισού στο τέλος, το τραπέζι για τους Ιταλούς, αλλά και για τους Έλληνες, έχει ολοκληρωθεί.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα πολύ βασικά. Η κρέμα γάλακτος δεν έχει καμία θέση σε αυτό το πιάτο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το τυρί μασκαρπόνε, το οποίο ταιριάζει τέλεια στην τιραμισού, που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά όχι στην καρμπονάρα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την παρασκευή της αγαπημένης μακαρονάδας παίζουν τα φρέσκα αβγά, το τυρί πεκορίνο και η πανσέτα, που τη συναντάμε κομμένη σε μικρά κυβάκια.

Για τα αβγά, έχει σημασία να να είναι φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ όταν θα έρθει η στιγμή να προσθέσουμε το μείγμα αβγών στη μακαρονάδα, θα πρέπει να είναι εκτός δυνατής φωτιάς, για να μην ψηθούν πολύ και πάρουν τη μορφή ομελέτας.

Κάτι που έχει επίσης μεγάλη σημασία, είναι ότι η πανσέτα θα πρέπει να προέρχεται από μέρη της κοιλιάς του χοιρινού κρέατος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο διαθέσιμο, μπορούμε να επιλέξουμε μπέικον, αλλά όχι καπνιστό.

Η αυθεντική λοιπόν σάλτσα της καρμπονάρας δημιουργείται μόνον από αυτά τα τρία υλικά, όσο απλό κι αν φαίνεται.

Την επόμενη φορά που θα αποφασίστε να μαγειρέψετε καρμπονάρα, κάντε την … αυθεντική

Καλή σας όρεξη!

#tips

– Οι Ιταλοί, τα spaghetti δεν τα σπάνε στα δύο, αλλά τα ρίχνουν στην κατσαρόλα απ’ ευθείας.

– Μια πιο light εκδοχή της συνταγής, είναι να την τσιγαρίσετε χωρίς λάδι, ώστε να γίνει και η σάλτσα πιο ελαφριά.

Δημήτρης Σκαρμούτσος