Ο καρπός αυτός είναι γλυκός και ζουμερός, έχει το χρώμα του πάθους και σε πολλούς θυμίζει την καρδιά. Τρώγεται σκέτος ή με ζάχαρη, με γιαούρτι ή σαντιγί, πολλές φορές συνοδεύεται με σοκολάτα ή με ένα ποτήρι σαμπάνια .. είναι η αγαπημένη φράουλα!

 

Μερικά άγνωστα στοιχεία της φράουλας:

– Είναι το μοναδικό φρούτο που έχει τους σπόρους του στο εξωτερικό .. κατά μέσο όρο έχει 200 σπόρους, μια μπουκιά φτάνει για να κολλήσουν στα δόντια μας.

– Επισήμως δεν ανήκει στην οικογένεια των μούρων, ούτε των σταφυλιών .. κατά τους βοτανολόγους ο κάθε σπόρος που βρίσκετε στο εξωτερικό θεωρείται ένα ξεχωριστό φρούτο.

– Ανήκει στην οικογένεια των ρόδων .. μόλις δείτε μια φραουλιά θα καταλάβετε γιατί-όσο γλυκιά είναι η γεύση τους, άλλο τόσο είναι και η μυρωδιά τους.

– Είναι ένα πολυετές φυτό .. εάν φυτέψετε μια φραουλιά, θα σας μείνει για χρόνια. Δεν κάνει καρπό αμέσως, αλλά μόλις βγάλει, θα συνεχίζει να βγάζει για 5 χρόνια.

– Θεωρείται το γλυκό της φύσης .. σε έρευνα που έγινε σε 9χρονα παιδιά, πάνω από το 50% το διάλεξε σαν το αγαπημένο τους φρούτο.

– Στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στις φράουλες .. απ’ οπού μπορείς να αγοράσεις από μαρμελάδα φράουλας μέχρι και μπύρα φράουλας.

– Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι τρώγανε φράουλες πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι .. ήταν το δώρο της φύσης για τον ερχομό της άνοιξης, μέχρι και ψωμί με καλαμποκάλευρο και φράουλες έφτιαχναν.

– Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι φράουλες είχαν ιατρικές ιδιότητες .. το δίνανε σε περιπτώσεις στεναχώριας, πυρετού, λιποθυμίας μέχρι και σε θέματα κακής αναπνοής και πονόλαιμο.

– Στη Γαλλία θεωρείται αφροδισιακό .. το παραδοσιακό πρωϊνό των νεονύμφων αποτελείται από μια κρεμώδη σούπα φράουλας.

– Πιστεύεται ότι οι φράουλες μειώνουν το ρίσκο από καρδιακές παθήσεις και συγκεκριμένες ασθένειες .. δεν έχουν πολλές θερμίδες αλλά έχουν υψηλά ποσοστά βιταμινώνC, B6, K, φολικό οξύ, κάλιο και αμινοξέα.

– Περιέχουν υψηλά ποσοστά από νιτρικά άλατα .. αυξάνει δηλαδή την ροή αίματος και οξυγόνου στους μύες. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν φράουλες πριν την γυμναστική έχουν μεγαλύτερες αντοχές και καίνε πιο πολλές θερμίδες.

– Για να αποθηκεύσετε τις φράουλες, πλύντε τες και κόψτε το κοτσανάκι .. αν βέβαια θέλετε να διατηρηθούν περισσότερο καιρό πλύντε και καθαρίστε τες λίγο πριν τις φάτε .. με την υγρασία από το πλύσιμο επιταχύνετε η μούχλα.

– Οι φράουλες γίνονται και τουρσί .. αν κοπούν πράσινες ή πριν ωριμάσουν. Αν τώρα είναι υπερώριμες, φτιάξτε μαρμελάδα.

 

Πέρα από το να τις προσφέρετε με σαντιγί ή με την μορφή smoothie δοκιμάστε μια από τις παρακάτω παραλλαγές:

Φράουλες-κρέμα γάλακτος-ζάχαρη Muscovado (=ακατέργαστη ζάχαρη, με έντονο άρωμα μελάσας, υγρή με χρώμα σκούρο καφέ): Σε τρία ξεχωριστά σκεύη σερβίρετε τις φράουλες με τα κοτσανάκια τους, την σαντιγί και την ζάχαρη .. αφήστε τους καλεσμένους να βουτάνε μόνοι τους τις φράουλες αρχικά στην σαντιγί και μετά στην ζάχαρη.

Φράουλες με χαλβά: καθαρίστε και κόψτε τις φράουλες στα 2 πριν τις τοποθετήσετε σε μια λεκάνη. Τρίψτε χαλβά και τοποθετήστε μια στρώση πάνω από τις φράουλες. Προσθέστε μια στρώση σαντιγί και ακόμα μια στρώση τριμμένου χαλβά.

Φράουλες με κρέμα τριαντάφυλλο: σε μια λεκάνη τοποθετήστε 1 κούπα κρέμα γάλακτος και προσθέστε 1 ½ κ.γ. ζάχαρη και ½ κ.γ. ροδόνερο. Χτυπήστε το μείγμα και σερβίρετε το με φράουλες.

Φράουλες με σιρόπι μούρων: διαλέξτε τα μούρα τις επιλογής σας, πολτοποιήστε τα και σουρώστε τα διατηρώντας το ζουμί τους. Αραιώστε το ζουμί με νερό και προσθέστε λίγη ζάχαρη εάν θέλετε. Περιχύστε το σιρόπι πάνω από τις φράουλες και σερβίρετε με σαντιγί.

Φράουλες με κόκκινο κρασί: σε μια λεκάνη τοποθετήστε τις φράουλες-ή κάποιο μούρο της επιλογής σας- και αφήστε τες να μουλιάσουν για 1 ώρα σε κόκκινο κρασί με 2 κ.σ. ζάχαρη (για κάθε κούπα κρασί) και λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τες στο ψυγείο για άλλη μια ώρα. Σερβίρετε τις φράουλες, περιχύστε λίγο κρασί και προσθέστε χτυπημένη κρέμα γάλακτος (στην οποία μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη όταν την χτυπήσετε).

 

Όταν θελήσετε να δοκιμάσετε μια από τις πιο πάνω παραλλαγές, μην πετάξετε τα κοτσάνια των φραουλών όταν τις καθαρίσετε .. κομποστοποιήστε τα ή τοποθετήστε τα σε μια κανάτα και γεμίστε την με νερό. Αφήστε το μείγμα να κάτσει για 1 ώρα και θα έχετε ένα δροσιστικό, απαλό και φρουτώδες ρόφημα .. προσθέστε και παγάκια για πιο πολύ δροσιά!

Δημήτρης Σκαρμούτσος