Κάθε Ιανουάριο, είναι μία καλή αφορμή να καθαρίσουμε τα συρτάρια από την τρέλα της εορταστικής περιόδου. Παρόλο που μετά από κάθε προετοιμασία γλυκών, κρεάτων και άλλων χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, καθαρίζουμε την κουζίνα μας, αυτή η πολυάσχολη –σε μαγειρικές απαιτήσεις- εποχή καταφέρνει να αφήσει πάντα τα σημάδια της. Η καθαριότητα της κουζίνας λοιπόν σημαίνει ότι κάνουμε ότι κάνουμε και στη γενική καθαριότητα, αλλά με κάποιες επιπλέον πινελιές που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαιρόμαστε την κουζίνα μας και να απολαμβάνουμε την προετοιμασία των φαγητών και των γλυκών.
Φοράμε, λοιπόν, ένα ζευγάρι γάντια και ακολουθούμε τους παρακάτω 10 τρόπους για να κάνουμε την κουζίνα μας να μοιάζει σαν καινούρια.
1. Καθαρίζουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια
Είναι καλό να τρίψουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας ακόμα και αν δεν έχουμε μαγειρέψει τίποτα σε αυτά- και μπορεί να ακούγεται λίγο κουραστικό, αλλά σίγουρα είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνει. Κι αυτό γιατί ακόμα και όταν τα πλένουμε καλά με απορρυπαντικό πιάτων, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια, αποκτούν λεκέδες- κυρίως κατά μήκος των πλευρών και στις άκρες, όπου τα λίπη κολλάνε επίμονα.
Το σύρμα μπορεί να χαράξει τα κουζινικά μας, για αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι και ένα ήπιο λειαντικό προϊόν, όπως η μαγειρική σόδα. Ακόμα και αν το καθάρισμα απαιτεί πολύ κόπο, το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό και τα κουζινικά μας θα μοιάζουν ολοκαίνουργια για τη νέα χρονιά!
2. Καθαρίζουμε ή αλλάζουμε το φίλτρο του απορροφητήρα
Είτε έχουμε έναν καινούργιο, είτε έναν παλιό απορροφητήρα, ίσως χρειαστεί λίγο καθαρό αέρα. Αν δε θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε το φίλτρο σας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε ένα καινούργιο από το μαγαζί της γειτονιάς σας ή online. Δείτε τις οδηγίες χρήσεις του απορροφητήρα. Αν τις έχετε χάσει, απλώς ψάξτε τον συριακό αριθμό για το φίλτρο, που θα χρειαστείτε, πάνω στον απορροφητήρα σας.
3. Καθαρίζουμε το φούρνο
Χυμοί της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, μια παραγεμισμένη πίτα που ξεχείλισε… σίγουρα κάτι θα έχει χυθεί στην πόρτα του φούρνου. Αν ο φούρνος μας έχει αυτή τη δυνατότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το αυτόματο καθάρισμα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό του αυτόματου καθαρίσματος με λίγο τρίψιμο. Χρησιμοποιούμε καθαριστικό για φούρνους, μπέϊκιν σόδα και ξύδι ή για πολύ δύσκολες περιπτώσεις, αμμωνία. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.
4. Περιποιούμαστε τα ξύλινα εργαλεία
Ήρθε η ώρα να περιποιηθούμε τα αγαπημένα εργαλεία της κουζίνας μας: τις ξύλινες πιρούνες, τις πλάκες κοπής και τα μαχαίρια με τις ξύλινες λαβές. Τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σχολαστικά. Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με ορυκτέλαιο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν όλο το βράδυ. Το πρωί τα σκουπίζουμε και τα αποθηκεύουμε στα συρτάρια μας, λαμπερά και έτοιμα για όλα.
5. Τακτοποιούμε τα συρτάρια μας και τη συλλογή εργαλείων μας
Τα συρτάρια που βρίσκονται κοντά στην κουζίνα είναι τα πιο ταλαιπωρημένα και ο καλύτερος τρόπος για να τα ελαφρύνουμε είναι να βγάλουμε όλο τους το περιεχόμενο έξω, να το καθαρίσουμε και να τα τακτοποιήσουμε. Προτού τοποθετήσουμε ξανά τα πράγματα στο συρτάρι, τα τακτοποιούμε με τέτοιον τρόπο προκειμένου να μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιούμε.
Κατά πάσα πιθανότητα ο πλάστης για τη ζύμη, το θερμόμετρο για τα γλυκά και ο αποφλειωτής καρότων δεν χρειάζονται να είναι στο πιο προσβάσιμο συρτάρι της κουζίνας. Δεν είναι κακό να μετακινήσουμε αυτά τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά σε κάποιο άλλο συρτάρι- ακόμα και εκτός κουζίνας. Αν πάλι, δεν τα χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ, μπορούμε να τα χαρίσουμε κάπου, ώστε να πιάσουν τόπο. Τα συρτάρια θα πάψουν να ασφυκτιούν και εμείς θα μπορούμε να βρούμε εύκολα ό,τι ψάχνουμε.
6. Αλλάζουμε το φίλτρο νερού
Η πρώτη εβδομάδα του χρόνου είναι η ιδανική περίοδος για να αλλάξουμε τα πράγματα που πρέπει να αλλάζουν συστηματικά, όπως το φίλτρο της κανάτας νερού. Επίσης, ας μην ξεχνάμε να πλένουμε την κανάτα νερού και να στέλνουμε το παλιό φίλτρο στην ανακύκλωση.
7. Πλένουμε ή αλλάζουμε τις βάσεις για τα πλυντήρια πιάτων
Μουσκεύουμε ένα βουρτσάκι σε λευκό ξύδι και τρίβουμε τις βάσεις του πλυντηρίου πιάτων. Παράλληλα, βάζουμε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και καθαρίζουμε τις βάσεις από το ξύδι. Στο τέλος, παίρνουμε μια στεγνή πετσέτα και στεγνώνουμε τις βάσεις του πλυντηρίου. Σε περίπτωση που πάει καιρός από τότε που τις αλλάξαμε, μπορούμε να ανανεώσουμε τις βάσεις του πλυντηρίου και να αποφύγουμε την παραπάνω διαδικασία.
8. Καθαρίζουμε το πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων, σίγουρα μας έχει σώσει από αμέτρητο πλύσιμο πιάτων στο χέρι, ειδικά μετά από γιορτές στο σπίτι ή περίοδο άφθονου γλεντιού. Έτσι, του χρωστάμε ένα “spa”. Το πλύσιμο του πλυντηρίου δεν είναι δα και καμία δύσκολη δουλειά: καθαρίζουμε το φίλτρο, σκουπίζουμε με ένα πανάκι τις ξεχασμένες του πλευρές και το θέτουμε σε λειτουργία με λίγο ξύδι.
9. Καθαρίζουμε τον κάδο απορριμμάτων και το φούρνο μικροκυμάτων
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε το φούρνο μικροκυμάτων; Με λεμόνι, νερό και μια πετσέτα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε τον κάδο απορριμμάτων; Με λεμόνι, λίγα παγάκια και μια χούφτα αλάτι.
10. Καθαρίζουμε καλά το ψυγείο και τον καταψύκτη
Σίγουρα είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να αναλάβουμε μετά από μια δύσκολη μέρα, αλλά είναι μια δουλειά που θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω. Είναι ώρα να ανανεώσουμε το ψυγείο: Το Αδειάζουμε, τοποθετώντας προϊόντα όπως το κρέας και τα τυριά σε ένα φορητό ψυγείο. Πετάμε ό,τι υπολείμματα ή μισό-άδειες μαρμελάδες έχουμε, που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε. Μετά ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεις για να καθαρίσουμε το ψυγείο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τον καταψύκτη μας. Καθαρίζουμε τα συρτάρια και την πόρτα με baking soda για να φύγουν οι μυρωδιές.