Δεν είναι καθόλου νέο το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα προϊόντα τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά, είτε για λόγους υγείας είτε απλά για λόγους πεποιθήσεως. Η πιο καινούργια ανακάλυψη αφορά την πολυαγαπημένη στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, μαρέγκα, έγινε τον Μάρτιο που μας πέρασε και πλέον χρησιμοποιείται από αρκετούς chef. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το “καινούργιο” αυτό προϊόν δεν είναι καινούργιο, αντιθέτως υπήρχε στις κουζίνες μας εδώ και καιρό.

Όπως αποδεικνύεται το υγρό από τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια είναι το νέο απίστευτο, βρώσιμο προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά σε μια συνταγή που περιλαμβάνει μαρέγκα και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο υγρό πήρε την επίσημη ονομασία aquafaba (Λατινικά) και πλέον υπάρχουν ιστοσελίδες και ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερωμένες σε αυτό το νέο υλικό.

Τρόπος παρασκευής μαρέγκας: σε μια λεκάνη τοποθετήστε το υγρό από τα ρεβίθια και χτυπήστε το με ένα μίξερ για 15 λεπτά, μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους κορυφές αρκετά σφικτές παρόμοιες με αυτές των αυγών. Αν φοβάστε ότι θα παραμείνει η μυρωδιά των ρεβίθια, με το μίξερ προσθέστε ζάχαρη (κρυσταλλική) και λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα τοποθετήστε την μαρέγκα σε ατομικές μπουκίτσες και ψήστε τες στους 120οC για 40 λεπτά. Όταν τις  βγάλετε από τον φούρνο τυχών μυρωδιές από τα ρεβίθια δεν θα υπάρχουν και η υφή θα είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή των αυγών. Πασπαλίστε με σιρόπι σοκολάτας και νιφάδες αλατιού (για να αντισταθμιστεί με την γεύση ρεβιθιού) και είστε έτοιμοι!

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει μια μαγειρική επανάσταση στους χορτοφάγους, το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι η δοσολογία: 3 κ.σ. σουρωμένο υγρό ρεβιθιού (περίπου ½ – ¾ κούπας) ισοδυναμεί με ένα αυγό!

Δημήτρης Σκαρμούτσος