Κλασικό, παραδοσιακό, εύκολο, οικονομικό, αφράτο, γεμάτο μυρωδιές και αναμνήσεις, με τόσες και τόσες παραλλαγές και διαφορετικές γεύσεις.

Το κέικ είναι το γλυκό που τα συνδυάζει όλα, με έναν τόσο σεμνό και συνάμα επιβλητικό τρόπο. Κι ενώ μοιάζει εύκολο, τόσο κατά την προετοιμασία του, όσο και κατά το ψήσιμό του, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν στέφεται με την απόλυτη αποτυχία.

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε ένα κέικ, φέρνουμε στο μυαλό μας το κλασσικό, δίχρωμο, που έφτιαχνε η μαμά μας και μας έδινε για κολατσιό στο σχολείο.

Όποιο κέικ και να αποφασίσετε να φτιάξετε, μία βασική και απαράβατη αρχή είναι να το κάνετε με πολλή όρεξη και χωρίς άγχος.

Κάποια επιπλέον πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, για να φτιάξετε τα πιο αφράτα και μοσχομυριστά κέικ, είναι τα παρακάτω:

Ο προθερμασμένος φούρνος: Το κέικ πρέπει πάντα να ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Παράλληλα, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ανοιγοκλείνουμε διαρκώς την πόρτα του φούρνου, γιατί το κέικ μας, όχι μόνο δε θα ψηθεί, αλλά θα «κάτσει» κιόλας.

Το κοσκίνισμα: Είναι πολύ σημαντικό να κοσκινίσουμε το αλεύρι καθώς και όλα τα υλικά μας σε μορφή σκόνης (π.χ. κακάο). Σε περίπτωση που δεν έχουμε σήτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σουρωτήρι.

ΦορμάρισμαΞεφορμάρισμα: Είναι πολύ βοηθητικό να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε την φόρμα μας πριν βάλουμε το μείγμα, ενώ ξεφορμάρουμε το κέικ μόλις έχει κρυώσει, αλλιώς θα σπάσει.

Διαχείριση υλικών: Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα αβγά, το βούτυρο και το τυρί θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, τα γραμμάρια δεν πρέπει να τα μετράμε με το μάτι, γιατί πρέπει να είμαστε ακριβείς, ενώ μετά την προσθήκη των στεγνών υλικών στη ζύμη, δεν παραχτυπάμε το μείγμα για να μη γίνει σφιχτό το κέικ.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές και βάλετε ταυτόχρονα τη φαντασία σας να δουλέψει, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείτε με τα πιο νόστιμα κέικ που έχετε δημιουργήσει ποτέ! 

Δημήτρης Σκαρμούτσος