Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το αγαπημένο σας ξύλο κοπής έχει πολλά σημάδια και λεκέδες, με αποτέλεσμα να φαίνεται στεγνό και μη αξιοποιήσιμο. Είναι όμως αρκετά εύκολο να το «ανακαινίσετε», επαναφέροντάς το στην αρχική του όψη.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Ξύδι, Χοντρό αλάτι, Λεμόνι, Γυαλόχαρτο (χοντρό & μεσαίο), πετσέτα

Βήμα 1:

Τοποθετήστε λίγο κερί σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και τοποθετήστέ το σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Μόλις το κερί αρχίσει να λιώνει, ρίξτε 4 κουταλιές λάδι και ανακατέψτε μέχρι να λειώσει εντελώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστέ το να παγώσει.

Βήμα 2:

Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να σκουπίσετε την επιφάνεια του ξύλου κοπής με ξύδι. Χρησιμοποιήστε τέτοια ποσότητα ξυδιού στην επιφάνεια, ώστε να απολυμανθεί εντελώς. Στη συνέχεια, ξεπλένετε με χλιαρό νερό και σκουπίζετε. Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι την επιφάνεια και τρίψτε τη με το μισό του λεμονιού, αφήνοντας το χυμό του να εισχωρεί στο σώμα του ξύλου. Αφήστε το για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνετε και το σκουπίσετε με το πανί.

Βήμα 3

Με το χοντρό γυαλόχαρτο τρίψτε καλά την επιφάνεια του ξύλου κοπής, μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεία. Σκουπίστε με ένα υγρό πανί και αφήστε την να στεγνώσει. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το μεσαίο γυαλόχαρτο, ώστε η επιφάνεια να είναι αρκετά λεία και το χρώμα του ξύλου να είναι πιο ανοικτό.

Βήμα 4:

Χρησιμοποιήστε το πανί για να περάσετε την επιφάνεια με το κερί που αρχικά φτιάξατε, μέχρι η επιφάνεια να είναι αρκετά γυαλιστερή. Βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείψατε τις άκρες και το πίσω μέρος του ξύλου κοπής.  Αφήστε το για λίγη ώρα και στη συνέχεια περάστε το με ένα καθαρό πανί, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα κεριού.

Δημήτρης Σκαρμούτσος