Οι γιορτές έφτασαν και οι συγκεντρώσεις σε φιλικά σπίτια γίνονται όλο και πιο συχνές. Αν θέλετε να καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι για ένα ποτήρι κρασί, χωρίς όμως να περάσετε ώρες στην κουζίνα, μια καλή πρόταση είναι ένα πλατό τυριών.  Ο  συνδυασμός εκλεκτών τυριών με το κατάλληλο κρασί δημιουργούν υψηλού επιπέδου γευστική εμπειρία.

Για να πετύχουμε όμως ένα μαγικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνδυάσουμε σωστά την ποικιλία του κρασιού με την λιπαρότητα των τυριών. Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε πάντα από το κρασί το οποίο θα επιλέξουμε να σερβίρουμε.

Ελαφρύ, ξηρό λευκό κρασί

Ένα φρέσκο Μοσχοφίλερο, μια ελαφριά Μαλαγουζιά, ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα Sauvignon  Blanc μπορούν να συνδυάσουν την φρεσκάδα και την ελαφριά τους επίγευση με τυριά ανάλογων χαρακτηριστικών. Μια φρέσκια ξινομυζήθρα, ένα ανθότυρο, ένα κατίκι μπορούν να είναι κυρίαρχα στο συγκεκριμένο πλατό. Με τη χρήση ενός τηγανιού ή μιας σχάρας η μαστιχωτή φορμαέλα θα εμπλουτίσει τη γευστική μας  ένταση και κάποιο brie ή ένα camembert θα δώσει ένα κοσμοπολίτικο αέρα.

 Πλούσια λευκά κρασιά

Ένα Ασύρτικο, ένα Σαντορινιό ακόμη και ένα Chardonnay έχουν μεγαλύτερη οξύτητα και συνοδεύονται από έντονα και πικάντικα τυριά. Μια γραβιέρα από την Κρήτη ή από τη Νάξο, ένα εξαιρετικό κασέρι, το γνωστό μετσοβόνε είναι ελληνικά τυριά που μπορούν να δώσουν την ανάλογη ένταση και να προσδώσουν ανάλογο χαρακτήρα στα συγκεκριμένα κρασιά.

 Παλαιωμένα ερυθρά κρασιά

Το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Cabernet και όποιο άλλο ώριμο ερυθρό κρασί επιλέξουμε να σερβίρουμε πρέπει να σερβίρεται από πικάντικα και σκληρά τυριά. Μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα, ένα μανούρι ακόμη και ένα παλαιωμένο τσένταρ ισορροπούν γευστικά το πλατό μας.

 Γλυκά κρασιά

Η Μαυροδάφνη, το Σαμιώτικο, το Μοσχάτο και το Vinsanto χρειάζονται αλμυρά επιθετικά τυριά με πιπεράτη και πικάντικη γεύση. Στο πλατό μας μπορούν να κυριαρχήσουν τα μπλε τυριά, το ροκφόρ, αλμυρές γραβιέρες αλλά και μια πιπεράτη κοπανιστή.

Το πλατό μας φυσικά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες γεύσεις, που θα συνδυαστούν εύκολα με τα τυριά και τα κρασιά μας. Τέτοιες είναι τα τσάτνει και κάθε είδους γλυκόξινη μαρμελάδα, που θα δώσουν μια gourmet νότα στο τραπέζι μας, αλλά και μια πάστα ελιάς για πιο παραδοσιακές προτιμήσεις. Ένας καπνιστός σολομός, ένα χαβιάρι και ένα αβγοτάραχο θα μας δώσουν άρωμα θάλασσας. Κριτσίνια, παξιμάδια, φρυγανισμένα ψωμιά, αλλά και ένα καρυδόψωμο δεν μπορούν να λείπουν από κανένα τραπέζι. Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα συνοδεύουν ευχάριστα κάθε έντασης αλκοόλ, αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως το σταφύλι, δίνουν μια γευστική αίσθηση δροσιάς μετά την λιπαρότητα των τυριών.

Δημήτρης Σκαρμούτσος