Η μπύρα είναι ένα ποτό που σίγουρα θυμίζει ζεστές μέρες, καλή παρέα και φυσικά φαγητό. Αν και η  μπύρα είναι γνωστή σε όλους μας, πολλές φορές κάνουμε τη λανθασμένη εκτίμηση πως συνοδεύει μόνο συγκεκριμένα πιάτα, κυρίως λιπαρά, όπως πίτσα και πιάτα κρεατικών. Όπως όμως και με το κρασί, η μπύρα είναι ένα ποτό με πολλά διαφορετικά είδη και διάφορες ποικιλίες που σίγουρα ταιριάζει με περισσότερα πιάτα απ’ όσα πιστεύουμε.

Η επιλογή της κατάλληλης μπύρας για το φαγητό μας βασίζεται στο είδος της και τα αρώματα που βγάζει. Μερικά από τα είδη μπύρας που ταιριάζουν με φαγητό είναι:

1. Lager

Σε αυτόν τον τύπο μπύρας, το όνομα είναι αυτό που προδίδει και τα χαρακτηριστικά του. “Lagger” στη γερμανική γλώσσα σημαίνει “αποθήκη” και αυτός ήταν ο χώρος που φυλάσσονταν οι μπύρες αυτές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταζήμωσής τους, η οποία παίρνει περισσότερο χρόνο από τις μπύρες ale. Οι μπύρες lager χαρακτηρίζονται από την καθαρή τους γεύση, αφού δεν έχουν πολλά αρώματα.

2. Amber Ale

Οι μπύρες amber ale, είναι γνωστές για τις κόκκινες αποχρώσεις τους και την απαλή γεύση τους. Σε πολλές θα νιώσετε τη γεύση της καραμέλας, ενώ έχουν γενικώς μία ελαφριά και αναζωογονητική επίγευση.

3. Stout

Οι μπύρες stout είναι γνωστές για την πλούσια, βαριά τους υφή καθώς και για τα αρώματα καφέ, σοκολάτας και καβουρδισμένων ξηρών καρπών που αναδύουν. Ο λόγος, είναι πως το κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους είναι ψημένο και είναι αυτό που τους δίνει και το μαύρο χρώμα τους.

4. Φρουτώδεις Μπύρες

Οι μπύρες με γεύσεις φρούτων φτιάχνονται συνήθως από σίτο και κριθάρι. Τη φρουτώδη γεύση τους τη δίνουν εσπεριδοειδή και αρώματα που προστίθενται κατά την παρασκευή τους. Χαρακτηριστικό τους είναι η απαλή τους υφή και η ελαφριά γεύση τους.

Πώς γνωρίζουμε όμως ποια μπύρα είναι κατάλληλη για το πιάτο που έχουμε ετοιμάσει;

Ένας εύκολος τρόπος για να συνδυάσουμε το φαγητό μας με μία μπύρα που θα το συνοδεύσει με τον καλύτερο τρόπο είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Γεύσεις με αντιθέσεις

Οι γευστικές αντιθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η επιλογή των γεύσεων πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να αποφύγουμε τη σύγχυση της παλέτας μας από τις πολλές διαφορετικές γεύσεις. Τόσο το πιάτο, όσο και η μπύρα πρέπει να έχουν ξεκάθαρες γεύσεις. Ένα καλό παράδειγμα ταιριάσματος αντίθετων γεύσεων είναι τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια που έχουν μία αλμυρή γεύση, σε συνδυασμό με τις γλυκόπικρες μπύρες stout.

2. Συμπληρωματικές γεύσεις

Ένας σχεδόν αλάνθαστος τρόπος για να συνδυάσουμε ένα πιάτο με την κατάλληλη μπύρα είναι να δημιουργήσουμε ένα συνδυασμό από γεύσεις που ταιριάζουν. Οι πλούσιες και βαριές γεύσεις όπως αυτή των κρεατικών, ιδανικά συνδυάζονται με μπύρες με πλούσια γεύση, ενώ οι πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις όπως τα ψάρια και οι σαλάτες συνδυάζονται με πιο ελαφριές μπύρες, όπως οι ελαφριές lager. Κάνοντας έναν συνδυασμό γεύσεων που ταιριάζουν, δημιουργούμε ένα αποτέλεσμα που αλληλοσυμπληρώνεται και δημιουργεί μία ευχάριστη γευστική εμπειρία χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

3. Ισορροπία

Όποια μπύρα και να θέλουμε να συνδυάσουμε με το φαγητό μας, το βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η δημιουργία ενός ισσοροπημένου αποτελέσματος. Σίγουρα λοιπόν, μία μπύρα με πολλές και πλούσιες γεύσεις δεν ταιριάζει με ένα πιάτο με καθαρές γεύσεις, αφού το ποτό μας θα υπερισχύσει του πιάτου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κατάλληλης μπύρας για το φαγητό μας εξαρτάται από τη δική μας προσωπική παλέτα, όμως σίγουρα αυτές οι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.

Δημήτρης Σκαρμούτσος