Όπως και να έχει το σπιτικό είναι πάντα διαφορετικό και σίγουρα πιο υγιεινό. Θέλετε παγωτό αλλά δεν έχετε ειδικό μηχάνημα .. μην ανησυχείτε υπάρχει λύση:
Ακολουθήστε την αγαπημένη σας συνταγή για παγωτό αλλά στο εν των μεταξύ τοποθετήστε ένα ρηχό αεροστεγές δοχείο κατάλληλο για ψύξη στην κατάψυξη (ακόμα και ανοξείδωτο κάνει για αυτήν την δουλειά). Με το που φτιάξετε το μείγμα παγωτού τοποθετήστε την λεκάνη που χρησιμοποιήσατε (μαζί με το μείγμα) στον νεροχύτη τον όποιο έχετε γεμίσει με παγάκια. Σκοπός είναι να αρχίσει να κρυώνει το μείγμα.
Μόλις κρυώσει το μείγμα τοποθετήστε το στο δοχείο που είχατε βάλει στην κατάψυξη και καταψύξτε το για 20 λεπτά. Πάνω στα 20 λεπτά θα έχει αρχίσει το μείγμα να παγώνει στις άκρες. Τώρα πρέπει να ανακατέψετε πολύ καλά το μείγμα έτσι ώστε να γίνει όλο μια μάζα, λείο και κρεμώδεις. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός, προσοχή μην παραχτυπήσετε το μείγμα. Επιστρέψτε το δοχείο στην κατάψυξη. Θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία ανακατέματος 4-5 φορές, κάθε 30 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα παγωτού. Αν σε κάποια από τις φορές το μείγμα είναι πολύ σκληρό για να το ανακατέψετε, τοποθετήστε το στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι να μπορείτε να το ανακατέψετε και να συνεχίσετε την διαδικασία. Αφήστε το παγωτό στην κατάψυξη να “ωριμάσει” πριν το σερβίρετε.
Κακά τα ψέματα με ένα ειδικό μηχάνημα η παρασκευή του σπιτικού παγωτού θα ήταν πιο εύκολη: θα γεμίζατε το ειδικό δοχείο μέχρι τα 2/3 και θα το παγώνατε βάση των οδηγιών του κατασκευαστή. Εάν δουλεύατε σε δόσεις, απλά θα διατηρούσατε τα μείγματα στο ψυγείο πριν να τα τοποθετούσατε σε ένα δοχείο και στην συνέχεια στην κατάψυξη με την όλη διαδικασία να κρατάει 2-4 ώρες, και ελάχιστο κόπο από εσάς.
Επί τη ευκαιρία ας μάθουμε τα διάφορα βασικά είδη παγωτού:
Sorbet (Σπορμπέ) – δεν περιέχει γαλακτοκομικά, έχει πολύ ελαφριά γεύση και παρασκευάζεται από τον χυμό ή τον πουρέ φρούτων
Sherbet – παρασκευάζεται από τον χυμό ή τον πουρέ φρούτων, περιέχει γαλακτοκομικά και στην γεύση είναι πολύ πιο ελαφρύ από το παγωτό. Προέρχεται από την Αμερική αλλά στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο.
Italianice (Ιταλικός πάγος) – είναι παρόμοιο προϊόν του Sorbetκαι του Sherbetαλλά δεν περιέχει γαλακτοκομικά. Φτιάχνεται όπως το σπιτικό παγωτό αλλά έχει ασπράδι αυγού.
FrozenYogurt – παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά, και συγκεκριμένα γιαούρτι και ενίοτε και γάλα, έχει λιγότερα λιπαρά από το παγωτό και έχει μαλακή/κρεμώδεις υφή, ένα πολύ διαδεδομένο γλυκό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Icecream (παγωτό) – παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα ή κρέμα γάλακτος, μπορεί να περιέχει αυγά
Gelato – παγωτό φτιαγμένο με ένα μείγμα γάλακτος, κρέμα γάλακτος και αυγά, ένα πολύ πηχτό μείγμα, προερχόμενο από τους Ιταλούς.
Δημήτρης Σκαρμούτσος