Καθαρά Δευτέρα! Το αποκορύφωμα του εορτασμού της Αποκριάς, η μέρα που οι μικροί και οι μεγάλοι καρναβαλιστές σηκώνουν χαρταετούς στα πάρκα και στη φύση και απολαμβάνουν τις παραδοσιακές λιχουδιές της ημέρας.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της νηστείας μέχρι το Πάσχα, κι έτσι καταναλώνουμε νηστίσιμα – λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, χορταρικά και, φυσικά, την αγαπημένη μας λαγάνα αλειμμένη με ταραμοσαλάτα.
Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι το μενού της ημέρας δεν έχει ενδιαφέρον και ποικιλία αφού δεν έχει γαλακτοκομικά και κρέας, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει απ’όλα, και κάθε πιάτο αποτελεί μια ξεχωριστή νοστιμιά.
Ποιος δε λαχταρά κάθε χρόνο τη λαγάνα, που όπως έρχεται ζεστή από τον φούρνο, δε χορταίνουμε να την αλείφουμε με πλούσιες ποσότητες ταραμοσαλάτας, από λευκό ή ροζ ταραμά; Λίγο πιο πέρα στρωμένα στο τραπέζι είναι πιάτα με όσπρια, όπως , Φάβα από γίγαντες Πρεσπών με καπνιστή τονοσαλάταΣαλάτα με φακές, Μαυρομάτικα με άγρια χόρτα και μυρωδικά, Σταμναγκάθι με μαυρομάτικα φρικασέ, Ρεβίθια με μύδια, Μανιτάρια στιφάδο με σπανάκι και μαυρομάτικα. Αγαπημένο πιάτο με χορταρικά αποτελεί επίσης το Βλίτα και στύφνος με τριμμένη ντομάτα και ταραμά.
Οι λάτρεις των θαλασσινών εκστασιάζονται με την ποικιλία συνταγών και μοσχομυριστών πιάτων με χταπόδι, γαρίδες, μύδια, ξεκινώντας την ιεροτελεστία βυθίζοντας ένα κομμάτι λαγάνα στους πλούσιους χυμούς και σάλτσες των πιάτων. Ψητά πικάντικα μύδια, Γαρίδες σαγανάκι, Σαλάτα με χταπόδι, γίγαντες και σπανάκι, Στριφτάρια με γαρίδες, Τσιγαρισμένες γαρίδες με ντομάτες, κρασί και βασιλικό, Χταπόδι στιφάδο με δαμάσκηνα είναι το ελάχιστο που μπορεί να έχει το τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα, προτρέποντας τους συνδαιτυμόνες να χαρούν, να απολαύσουν, να γελάσουν και να υψώσουν το ποτήρι με το κρασί ή το ούζο σε μια πρόποση.
Πιο πέρα, τα παιδιά έχουν στο πιάτο χαρακτές ντομάτες, αγγούρι, τουρσί, μεγάλες φέτες με ταραμοσαλάτα και Ντολμαδάκια με τζατζίκι από γλυκοκολοκύθα και μέντα.
Λίγο αργότερα, αφού το μεσημέρι έχει κάπως περάσει, όλοι θα απολαύσουν το επιδόρπιο της ημέρας, χαλβά με σοκολάτα ή Σιμιγδαλένιο χαλβά με δαμάσκηνα.
Υπέροχη μέρα, με υπέροχες παραδοσιακές μυρωδιές που χαρίζει ο τόπος μας.
Καλή Σαρακοστή!