Από εκείνη την ιδιοφυή έμπνευση του τέταρτουκόμη του Σάντουιτς να απαιτήσει από τον υπηρέτη του ένα σνακ, ώστε να μην λερώνει τα χέρια του την ώρα που έπαιζε χαρτιά, έχουν περάσει αιώνες. Σήμερα, το σάντουιτς αποτελεί για τον καθένα μας την πρώτη επαφή με τη μαγειρική, “απαιτώντας” από εμάς ένα μόνο πράγμα: να έχουμε έμπνευση!

Είναι από τα πιο απλά, πολύπλευρα και αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως, με αμέτρητες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο, κάθε διατροφικό περιορισμό, όλες τις ώρες της ημέρας. Όλοι μπορούν να φτιάξουν ένα σάντουιτς, γιατί είναι εύκολο, γιατί δεν μπορείς να κάνεις λάθος, γιατί δεν υπάρχει συνταγή. Για την προετοιμασία ενός σάντουιτς δεν υπάρχουν κανόνες, αλλά μόνο συμβουλές, αν θέλουμε να πετύχουμε ένα gourmet και απολαυστικό αποτέλεσμα.

Ακολουθούν λοιπόν,7 εμπνευσμένες συμβουλές, για να απογειώσετε γευστικά το πιο απλό και πιο αγαπημένο σας γεύμα.

1. Επενδύστε στο ψωμί

Όσο δελεαστική και να είναι η γέμιση, το ψωμί είναι η  βασική συνισταμένη του σάντουιτς. Πρέπει να είναι τόσο νόστιμο που να τρώγεται και μόνο του. Τα μαλακά ψωμιά δεν είναι ιδανικά για σάντουιτς, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν αρκετή γέμιση, εκτός κι αν επιλέξουμε μπαγκέτα. Ιδανικό είναι ένα χωριάτικο προζυμένιο ψωμί που να μην έχει σκληρή κόρα, αλλά και μια φραντζόλα από την οποία θα αφαιρέσουμε το εσωτερικό της.

2. Κάτι για να αλείψεις

Το κλειδί της νοστιμιάς είναι το γενναιόδωρο άλειμμα του ψωμιού, καθώς δεν θέλουμε να γευτούμε ένα στεγνό αποτέλεσμα. Παραδοσιακά, ως αλοιφές, γνωρίζουμε τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα. Για περαιτέρω αναβάθμιση, επιλέξτε μια μπάρμπεκιου σάλτσα, ένα πικάντικο τσάτνεϊ ντομάτας ή και φρούτων, όπως το σύκο, πάστα ελιάς ή χούμους για τους χορτοφάγους.

3. Meat me up

Η έκφραση “sky is the limit” μας δείχνει που τελειώνουν οι επιλογές μας! Σαλάμι, προσούτο, καπνιστή μπριζόλα, ζαμπόν, κομμάτια ψητού κρέατος, πανσέτα, ψητό κοτόπουλο… για τους λάτρεις του ψαριού καπνιστός σολομός, τόνος… και για τους χορτοφάγους ψητά μανιτάρια, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες. Βάλτε απλά φαντασία!

4. Κάτι κρεμώδες

Το τυρί είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, αλλά κι εδώ οι δυνατότητες είναι άπειρες και εξαρτώνται από τον εκάστοτε ουρανίσκο. Για παράδειγμα, το μπρι, ολόκληρο ή λιωμένο είναι μια έντονη επιλογή. Για μια πιο ήπια γεύση επιλέξτε το τσένταρ ή και το μπλε τυρί, ενώ για μια πιο κρεμώδη επιλογή υπάρχει το κότατζ, το τυρί κρέμα ή ένα τυρί με αρωματικά και μπαχαρικά.

5. Κάτι όξινο

Μια σταγόνα από κάτι όξινο, ότι και αν περιλαμβάνει αυτό -σταγόνες από εσπεριδοειδή ή από ξύδι βαλσάμικο αρωματισμένο με σύκο ή ρόδι-, ισορροπεί τη γεύση στις περισσότερες συνταγές, σε όποιο σάντουιτς και αν χρησιμοποιηθεί. Μια λαχανοσαλάτα με βινεγκρέτ, μερικές πίκλες, ψιλοκομμένες ελιές ή και αντζούγιες, εξαρτάται από εμάς η ένταση της γεύσης που θα επιλέξουμε.

6. Κάτι τραγανό

Αν το ψωμί που έχουμε επιλέξει έχει ωραία κρούστα, μπορούμε και να παραβλέψουμε αυτόν τον κανόνα, αλλά αν το ψωμί μας είναι αρκετά μαλακό, τότε μια τραγανή υφή θα μας αποζημιώσει. Οι προφανείς επιλογές είναι ένα φύλλο μαρουλιού, φέτες καρότου, φέτες αγγουριού και φρέσκο λάχανο και σπασμένα πατατάκια, για κάτι παραπάνω από ένα εθιστικό αποτέλεσμα.

7. Ψήστε το

Μερικοί μπορεί να θέλουν να απολαύσουν το δικό τους σάντουιτς κρύο, αλλά λίγα λεπτά στην τοστιέρα ή και στο τηγάνι κάνουν τη διαφορά. Βουτυρώστε την επιφάνεια του ψωμιού και το τραγανό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Οι ιδέες είναι πολλές, το σάντουιτς όμως είναι προσωπικό και ο καθένας ξέρει τη συνταγή του. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και φτιάξτε το κατάλληλο για εσάς. Άλλωστε, το καλύτερο σάντουιτς είναι αυτό που αρέσει σ’ εσένα!

 

 

Δημήτρης Σκαρμούτσος