Είναι σίγουρα μία από τις πιο ωραίες και διάσημες σάλτσες. Ταιριάζει απόλυτα με το σπαγγέτι και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση για την προετοιμασία της. Ειδικά αν ακολουθήσετε τις παρακάτω 10 συμβουλές, θα φτιάξετε την πιο ωραία πέστο που έχετε γευτεί ποτέ:

1. Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε.

2. Για να πλύνομε τα χόρτα, χρησιμοποιούμε κρύο νερό, καθώς το ζεστό νερό θα τα μαράνει, ενώ τα στεγνώνουμε πολύ καλά, με τη βοήθεια χαρτιού κουζίνας.

3. Μειώνουμε κατά λίγο την ποσότητα βασιλικού και αναπληρώνουμε με λίγο μαϊντανό, ώστε η γεύση να γίνει λίγο διαφορετική και πιο νόστιμη.

4. Προσέχουμε πολύ την ποσότητα σκόρδου, που θα προσθέσουμε στη σάλτσα μας. Συνήθως, βάζουμε 1-2 σκελίδες, καθώς αν βάλουμε λιγότερο θα βγει πολύ ήπια γεύση και αν βάλουμε περισσότερο, θα βγει πολύ “σκορδάτη”. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι η γεύση σκόρδου, σίγουρα πρέπει να υπάρχει σε κάθε πιρουνιά!

5. Το κουκουνάρι είναι το παραδοσιακό συστατικό της πέστο. Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε αντ’ αυτού καρύδια. Φροντίζουμε όμως, να τα ψήσουμε πριν, σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να μοσχομυρίσουν.

6. Επιλέγουμε το ελαιόλαδο που μας αρέσει. Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για τη γεύση του, μπορούμε να το δοκιμάσουμε με λίγο ψωμί, αφού πρώτα το πασπαλίσουμε με αλάτι και πιπέρι. Αν η γεύση του μας ικανοποιεί, τότε, είμαστε ελεύθεροι να το βάλουμε και στη σάλτσα μας

7. Καλό είναι να μη βάζουμε ολόκληρα τα υλικά στο multi, καθώς τα φύλλα βασιλικού, όταν χτυπηθούν με τα καρύδια, βγάζουν πολύ λάδι, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ρευστή η σάλτσα μας. Αντ΄αυτού, ψιλοκόβουμε τα βασιλικό, τα καρύδια και το σκόρδο πολύ καλά. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο multi με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι (όχι το τυρί) και τα χτυπάμε λίγες φορές.

8. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα, αν δεν έχουμε. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το τυρί μας να είναι σκληρό και αλμυρό. Επίσης, το τυρί μας δεν το βάζουμε στο multi με τα άλλα συστατικά, αλλά το τρίβουμε πάνω από τη σάλτσα μας και ανακατεύουμε καλά.

9. Το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί πολλές φορές με την αποθήκευση του βασιλικού, είναι ότι μπορεί κάποιες φορές να μαυρίσει. Αν ο βασιλικός μας είναι ωραίος και παχύς, τότε ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο του αέρα. Στη συνέχεια, σφραγίζουμε το δοχείο και το διατηρούμε στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

10. Η σάλτσα πέστο μπορεί να διατηρηθεί στον καταψύκτη. Μπορούμε να βάλουμε τη σάλτσα μας σε παγοθήκες και μόλις αυτές παγώσουν να τις μεταφέρουμε σε μία σακούλα ψυγείου, ώστε να είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να τις χρησιμοποιήσουμε.

Καλή επιτυχία!

Δημήτρης Σκαρμούτσος