Οι αυλές και τα μπαλκόνια καθαρίζονται, τα λάστιχα κάνουν την εμφάνισή τους στους κήπους μας και οι καλοκαιρινές νύχτες με φίλους κάνουν πρεμιέρα! Η σεζόν ανοίγει συνήθως με το παραδοσιακό bbq και κάπως έτσι οι ψήστες της παρέας γίνονται οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Η διαδικασία σε πολλούς είναι γνωστή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, και κάποιοι σημαντικοί κανόνες που κάνουν το σπιτικό bbq εύκολο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό.

Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί και σημειώστε τα παρακάτω:

Η προετοιμασία: Όπως σε πολλά πράγματα, έτσι κ εδώ, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Στην περίπτωσή μας, η προετοιμασία των κρεάτων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς με τη σωστή μαρινάδα καταφέρνουμε και έχουμε πιο μαλακό και ζουμερό κρέας, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε σάλτσες και καρυκεύματα που συνήθως προσθέτουν λιπαρά και θερμίδες. Ποιά συνταγή μαρινάδας θα επιλέξουμε, είναι καθαρά θέμα γούστου, καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Η πρώτη ύλη: Θεωρείται δεδομένη δε η καλή πρώτη ύλη. Έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε τα κρέατα μας από τον κρεοπώλη, που εμπιστευόμαστε και που μας δίνει πάντα τα σωστά σιτεμένα παϊδάκια, τις μπριζόλες και τον καλύτερο αρνίσιο κιμά για τα μπιφτέκια μας.

Λίγο πριν…το ψήσιμο: Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ψησίματος, έχουμε προνοήσει να φέρουμε όλα όσα θα χρειαστούμε, καθώς κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τίποτα δε θα πρέπει να μας αποσυντονίσει, ψάχνοντας τελευταία στιγμή το χαρτί, τα γάντια, τη λαβίδα (και όχι πιρούνι) και τα υπόλοιπα πράγματα. Κι αφού τα κρέατα έχουν βγει από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, κι αφού η σχάρα έχει καθαριστεί πολύ καλά, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Το barbeque: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το είδος του κρέατος, αλλά και από το πως επιθυμεί ο καθένας το φαγητό του. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

– Τα λουκάνικα συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ψηθούν από ότι το χοιρινό και το μοσχάρι, περίπου 15 λεπτά.

– Τις αγαπημένες μπριζόλες, αν θέλουμε να τις φάμε καλοψημένες, θα χρειαστούν 10 περίπου λεπτά γα κάθε πλευρά και αν τις θέλουμε μέτριες, ο χρόνος περιορίζεται στα περίπου 6 λεπτά.

– Τα απολύτως απαραίτητα για το κυριακάτικο τραπέζι μας, λαχανικά, χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν νόστιμα και ζουμερά, ενώ θέλουν και διαρκώς γύρισμα γιατί καίγονται εύκολα. Μία έξυπνη κίνηση είναι να τα έχουμε βράσει ελαφρώς πριν τα ψήσουμε στη σάρα.

#tips:

– Αγοράζουμε πάντα παραπάνω κάρβουνα απ’ όσα θα χρειαστούμε γιατί δεν ξέρουμε ποτέ πόσα ακριβώς θα χρειαστούμε.

–  Γυρίζουμε συχνά τα κρέατα και τα λαχανανικά πάνω στη σχάρα, ώστε να διατηρούνται χαμηλότερες οι εσωτερικές τους θερμοκρασίες.

– Δεν πρέπει να τρυπάμε το κρέας για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνει τα υγρά του και στεγνώνει. Αντίθετα τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπάμε πριν τα βάλουμε στη φωτιά.

Το bbq για εμάς στην Ελλάδα είναι μία υπέροχη αφορμή για να βρεθούμε και πάλι μαζί, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να τσουγκρίσουμε τα παγωμένα ποτήρια μας και να ευχηθούμε “Καλό Καλοκαίρι”.

Δημήτρης Σκαρμούτσος