Οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με την ιδέα μιας φασολάδας ή ενός πιάτου με φακές σούπα ή και ρεβίθια ή ακόμα και γίγαντες στο φούρνο, αλλά υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι δεν συμπαθούν τα συγκεκριμένα φαγητά της μαμάς.

Η αναγνώριση των οσπρίων ως superfood και ως πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών επανέφεραν τα όσπρια στο καθημερινό σύγχρονο τραπέζι με πιο μοντέρνες εκδοχές. Αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας με σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αιτία για να χαρακτηριστούν τα όσπρια ως διατροφικός θησαυρός.

Η ανάγκη για ανακάλυψη νέων γευστικών προτάσεων οδήγησε σε συνδυασμούς όπως όσπρια με λαχανικά, μυρωδικά, κρεατικά και ψαρικά και στην ενταξή τους στο κλασικό οικογενειακό τραπέζι. Τα παντρέματα αυτά έδωσαν πιάτα με μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον και μας γνώρισαν και άλλες ποικιλίες οσπρίων λιγότερο διαδεδομένες στην κλασική κουζίνα.

Οι διεθνείς κουζίνες μας προέτρεψαν σε υπέροχους μαγειρικούς πειραματισμούς και δημιουργήθηκαν πιο συναρπαστικές γευστικές συνταγές με βάση τα όσπρια. Τα φασόλια έγιναν σορμπέ, η φακή τερίνα, η φάβα πατέ, συνδυάστηκαν με φρούτα και όστρακα για να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Η μεσογειακή διατροφή είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως η πιο πλήρης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τα όσπρια κατέχουν υψηλή θέση στην διατροφική πυραμίδα της. Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο πλήρη και υγιεινό τρόπο ζωής ή αν θέλουμε απλά να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε τα όσπρια αλλιώς… σαλάτες με όσπρια, μπιφτέκια, ριζότο, μουσακάς, κροκέτες ακόμη και brownie sμε φασόλια, είναι γεύσεις που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Δημήτρης Σκαρμούτσος