Η Vegan διατροφή τον τελευταίο καιρό αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος. Τα υπέρ και τα κατά θα τα συζητήσουμε εν καιρώ εκτενέστερα. Η ερώτηση κλειδί όμως είναι πως αναπληρώνουμε τις πρωτεΐνες από την μη κατανάλωση κρέατος.

Υπάρχουν απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο που δεν είναι σε θέση ο ανθρώπινος οργανισμός να τα συνθέσει από μόνος του και σε μία πλήρη διατροφή τα προσλαμβάνουμε ως επίτοπλήστον από τη κατανάλωση κρέατος. Τα όσπρια και τα δημητριακά από την άλλη είναι δύο κατηγορίες τροφίμων που περιέχουν αντίστοιχα τα επιμέρους συστατικά των αμινοξέων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν τέτοια σύσταση σε αμινοξέα, ώστε συμπληρώνουν αυτές των δημητριακών. Με υψηλή περιεκτικότητα τα όσπρια σε λυσίνη, αλλά χαμηλή σε μεθειονίνη και θειώδη αμινοξέα, παρέχουν αρμονική ισορροπία με τα δημητριακά, τα οποία είναι αντίστοιχα φτωχά σε λυσίνη, αλλά όχι σε μεθειονίνη και θειώδη αμινοξέα. Έτσι αν τα καταναλώσουμε μαζί  (πχ φακές με ρύζι ή φασόλια με κοφτό μακαρόνι κτλ) είναι σα να παίρνεις ολόκληρο το αμινοξύ λόγω της συμπλοκοποίησής τους.

Η  ισορροπημένη αναλογία είναι 2/3 δημητριακά και 1/3όσπρια. Πολύ καλή λύση για τους μη κρεατοφάγους!

Δημήτρης Σκαρμούτσος