Από την μια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το πόσο ζάχαρη περιέχουν διάφορα ροφήματα που υπάρχουν στην αγορά. Από την άλλη όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάει σε κάποιο καλό εστιατόριο ή σε κάποιο κέντρο ευεξίας και μας έχουν κεράσει νερό αλλά ένα νερό με γεύση, που απλά μυρίζει φρούτα, που μας δροσίζει, που απλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε.

Λανθασμένα θεωρούμε ότι το νερό δεν μας δροσίζει εάν δεν είναι παγωμένο .. γιατί τότε δεν φτιάχνουμε κανάτες που περιέχουν νερό με γεύση, ενώ είναι τόσο απλό. Και οι γεύσεις που μπορούμε να φτιάξουμε είναι αμέτρητες!

Απλά γεμίστε μια κανάτα με νερό και ρίξτε μέσα μερικά κομμάτια από τα παρακάτω υλικά:

– Καρπούζι
– Αγγούρι
– Λεμόνι
– Πορτοκάλι
– Κεράσια
– Λάϊμ
– Γκρειπφρούτ
– Βασιλικό
– Μέντα
– Σταφύλια
– Σαγκουίνι
– Δεντρολίβανο
– Λεβάντα
– Φράουλες
– Βατόμουρα
– Σμέουρα
– Ανανάς
– Ακτινίδια
– Παπάγια
– Πεπόνι
– Φρέσκια ρίζα τζίντζερ
– Μάνγκο

Και μην ξεχνάτε να φτιάχνετε διασκεδαστικούς συνδυασμούς όλων των παραπάνω .. οι επιλογές αμέτρητες.

Αν τώρα θέλετε κάτι τελείως διαφορετικό δοκιμάστε κάτι από τα παρακάτω:

Γλυκιά τάρτα: ανακατέψτε σε μία λεκάνη 2 κούπες κομμάτια ανανά, 1 κούπα κεράσια χωρίς κουκούτσι κομμένα στα 2 και 3 μήλα Granny Smith καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Φράουλες με βασιλικό: σε μια λεκάνη ανακατέψτε με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα 8 φρέσκα φύλλα βασιλικού κομμένα σε κομμάτια με 3 κούπες φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση.

Μήλα με κανέλα: σε μια λεκάνη ανακατέψτε 5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση με 5 ξυλαράκια κανέλας

Πιπεράτο: σε μια λεκάνη ανακατέψτε 2 αγγούρια κομμένα σε φέτες με 2 καθαρισμένες πιπεριές jalapeno χωρίς κουκούτσια

Πεπόνι με σταφύλια: σε μια λεκάνη ανακατέψτε 4 κούπες κομμάτια πεπόνι και 2 κούπες σταφύλια χωρίς κουκούτσια κομμένα στα 2

Πίτα Ροδάκινου: σε μια λεκάνη λιώστε 2 φασόλια βανίλιας χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε τα με 6 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες.

Γλυκόξινο: σε μια λεκάνη ανακατέψτε 3 λάϊμ κομμένα σε φέτες με 4 κούπες κομμάτια πεπόνι

Γλυκό κεράσι: σε μια λεκάνη συνδυάστε 2 κούπες κεράσια χωρίς κουκούτσια κομμένα στα 2 με 3 λεμόνια κομμένα σε φέτες και 2 φασόλια βανίλιας και ανακατέψτε ελαφριά

Τέλειο τζιντζερ: σε μια λεκάνη ανακατέψτε 5 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες με 10 λεπτές φέτες τζίντζερ

Καρπούζι με twist: πάρτε τα φύλλα από 4 κλωναράκια δεντρολίβανου και ανακατέψτε τα με 6 κούπες καρπούζι κομμένο σε κομμάτια

Latte: λιώστε 2 φασόλια βανίλιας και ανακατέψτε τα με 2 κούπες κόκκους καφέ

Οι επιλογές είναι αμέτρητες, η φαντασία σας μπορεί να οργιάσει και η διαδικασία είναι μια: γεμίστε μια κανάτα με νερό και απλά προσθέστε τα υλικά. Ανακατέψτε ελάχιστα και απλά αφήστε το μείγμα να κάτσει 1 ώρα το λιγότερο στο ψυγείο. Όσο περισσότερο αφήσετε το μείγμα πριν σερβίρετε, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση. Απλά να θυμάστε το παρακάτω: όταν χρησιμοποιείτε βότανα ψιλοκόψτε τα ή λιώστε τα λίγο για να βγάλουν όλα τα αρώματα τους, όταν χρησιμοποιείτε εσπεριδοειδή στύψτε τα λίγο, τα μεγάλα φρούτα πρέπει να τα κόψετε σε κομματάκια ενώ τα μούρα μπορείτε να τα λιώσετε λίγο ή πολύ και χρησιμοποιείτε και τον χυμό τους.

Ένα από τα θετικά των παραπάνω νερών είναι ότι ανάλογα με το υλικό που θα προσθέσουμε υπάρχει και άλλη ιδιότητα, π.χ. τα εσπεριδοειδή μας κάνουν αποτοξίνωση και δεν πειράζουν το στομάχι γιατί είναι διαλυμένα στο νερό.

Εάν έχετε κόσμο σερβίρετε τα σε μια όμορφη κανάτα που συνοδεύεται από μεγάλα ποτήρια κρασί, ή για πιο παιχνιδιάρικο ύφος, γεμίστε βάζα από σάλτσες, τοποθετήστε και ένα καλαμάκι πολύχρωμο ή με σχέδια και είστε έτοιμοι. Μπορείτε να γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει, π.χ. δέστε μια κορδέλα γύρω από το στόμιο του βάζου .. και πάλι οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Δημήτρης Σκαρμούτσος