Είναι σίγουρα ένας από τους πιο μαγικούς προορισμούς και ένα μέρος που όταν κάποιος το επισκεφθεί, θα το θυμάται για πάντα, καθώς σίγουρα το να ταξιδεύεις στην Ινδία, θεωρείται εμπειρία ζωής. Μοναδικά μέρη, πλούσιος πολιτισμός και φυσικά πεντανόστιμο φαγητό με πολλά αρώματα και μακρά παράδοση.

Για πολλούς, το φαγητό στην Ινδία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κάρυ, τα πολλά μπαχαρικά και τις πικάντικες γεύσεις. Για όσους ωστόσο την έχουν επισκεφθεί, το φαγητό αυτής της χώρας είναι πολλά παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το μέγεθος, τις κοινωνικές ανισότητες και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκεία, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των τοπικών κουζινών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σταθερά υλικά που χρησιμοποιούνται από όλους, όπως μπαχαρικά, όσπρια, ρύζι, λάδι και γαλακτοκομικά. Ενώ κάποια αρκετά δημοφιλή πιάτα, είναι τα παρακάτω:

Chole bhature: Πιάτο με πικάντικα, πασπαλισμένα με κάρυ, φασόλια, το οποίο σερβίρεται με naan (σαν τηγανόψωμο) και είναι τέλειο για ένα όμορφο κυριακάτικο πρωινό.

Raita: Αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά ντιπ που συνοδεύει πιάτα με κρέας και δεν είναι τίποτε άλλο παρά γιαούρτι με φρέσκο κόλιαντρο και μαραθόσπορους.

Tandoori κοτόπουλο: Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ινδικής κουζίνας. Το πιάτο αποτελείται από κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί επί ώρες σε μια πάστα από γιαούρτι και μπαχαρικά, ψημένο σ’ ένα πήλινο σκεύος (tandoori, που είναι ο παραδοσιακός τους φούρνος)

Korma: Αυτά τα πιάτα ξεχωρίζουν από τη σάλτσα τους, η οποία φτιάχνεται με μείγμα μπαχαρικών, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και πολτό φρούτων.

Biryani: Αρωματικό ρύζι, μαγειρεμένο με διάφορα καρυκεύματα, με βασικό το σαφράν και μαριναρισμένο κρέας, κυρίως κοτόπουλο ή αρνί.

Επίσης, η Ινδία διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ψωμιά και καυτερά μπισκότα, όπως naan, pappadam, parathas και chapatis.

Χαρακτηριστικό του Ινδικού φαγητού, που ενδεχομένως να μην υπάρχει σε καμία άλλη κουζίνα στον κόσμο, είναι η τεράστια ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα οποία υπάρχουν σχεδόν σε κάθε συνταγή της, πράγμα που της δίνει πολύ σημαντική αξία.

Όποιος επισκεφθεί την Ινδία, θα νιώσει αμέσως το πόσο διαφορετική κουζίνα διαθέτει κι αυτό, όχι μόνο σε γεύση, αλλά ακόμα και στον τρόπο μαγειρέματος. Τόσοι πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί, γεμάτoι ιστορία και γεύση!

Δημήτρης Σκαρμούτσος