Η Ιταλία δεν είναι μόνο το προφανές – πίτσα και μακαρονάδες. Η ιστορία της μαγειρικής στη χώρα είναι πολύ πιο σύνθετη και σύμφωνη με την ποικιλία των πιάτων στις διάφορες περιοχές της.

Μερικές συνταγές έχουν τις ρίζες τους στους πολιτισμούς που ζούσαν εκεί και αναμειγνύονται με υλικά που έφερναν οι έμποροι της εποχής.

Το κοινό όμως όλων των δημιουργών των συνταγών; Η αγάπη για το καλό φαγητό!

Στην Ιταλία, σίγουρα απολαμβάνουν το φαγητό και μάλιστα ακολουθούν κατά γράμμα τις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, μέσω των γιαγιάδων και των μαμάδων.

Ακολουθώντας μια τυπική μέρα στην Ιταλία, θα βλέπαμε ότι το πρωινό δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ – απολαμβάνουν τον καπουτσίνο τους μέχρι τις 11 το πρωί στο όρθιο ή στο δρόμο για τη δουλειά, μαζί με ένα μπριός, ένα φρούτο ή ένα μπισκότο.

Ο καφές αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία, αλλά δεν τον παραγγέλνουν σε τραπέζι. Αντίθετα σερβίρεται στο μπαρ και η τελετουργία δεν κρατά ώρες, αλλά λίγα λεπτά.

Όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού γεύματος, τα ορεκτικά μπορεί να περιέχουν τυριά, σαλάμια, προσούτο ή σπαράγγια και ακολουθούνται από δύο πιάτα, το πρώτο και το δεύτερο. Στο πρώτο ένα ριζότο ή μια μακαρονάδα ανοίγει την όρεξη, για να ακολουθήσει το δεύτερο πιάτο, που αποτελείται από κρέας ή ψάρι με λαχανικά ή με σαλάτα.

Από το τραπέζι δεν μπορεί φυσικά να λείψει και το επιδόρπιο, με τα πιο διάσημα να είναι η πανακότα και το τιραμισού. Το γεύμα μπορεί να κλείνει με ένα χωνευτικό αφέψημα, όπως είναι το λιμοντσέλο. Το κρασί συνηθίζεται να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα ή με συνοδευτικά.

Τα ενδιάμεσα γεύματα μπορεί να είναι ένα πανίνι, σάντουιτς δηλαδή σε μαλακά ψωμάκια, γεμιστά με μοτσαρέλα, προσούτο, σαλάμι και αλλαντικά και τυριά της Ιταλίας.

Για δείπνο, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί μία πιτσαρία για λαχταριστές πίτσες .

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και το παγωτό, που σερβίρεται και σε ζελατερίες, αλλά και σε μπαρ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ιταλία σίγουρα είναι μια χώρα, όπου το φαγητό είναι διασκέδαση και απόλαυση μαζί. Όποιος την επισκέπτεται, γυρίζει γεμάτος με χρώματα, αρώματα και πολλή γεύση!

Δημήτρης Σκαρμούτσος