«…Για να μιλήσει κανείς για την κουζίνα της Πόλης, πρέπει να αρχίσει από τα μπαχαρικά της… κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μπαχάρι, κρόκος…». Αρωματισμένη με μπαχάρια από ολόκληρο τον κόσμο, χρωματισμένη από τους επιβλητικούς τρούλους της Αγιάς Σοφιάς και του Μπλέ Τζαμιού που αναμετριούνται αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου, καλυμμένη από τους ατμούς των παραδοσιακών χαμάμ και των φρεσκοβουτυρωμένων ταψιών μπακλαβά, η Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα μια αιώνια αγαπημένη. Το ίδιο και η κουζίνα της.
Η γοητεία της Κωνσταντινούπολης είναι απαράμιλλη. Είναι μια πόλη έμπνευση για ρομαντικούς και μεταμοντέρνους, για τους λάτρεις της ιστορίας αλλά και τους σύγχρονους trendsetters. Μια απλή βόλτα στα στενά της αρκεί για να βιώσει κανείς το «θαύμα» της – σύγχρονα μουσεία και gallery τέχνης στέκουν πλάι σε οθωμανικά παλάτια, hightech βιτρίνες πολυτελών καταστημάτων δίπλα σε παζάρια με αυτοσχέδιους πάγκους, gourmet εστιατόρια με αστέρια Michelin δίπλα σε ταβερνεία που σερβίρουν παραδοσιακό κεμπάπ και ναργιλέ.
Αγία Σοφιά, Μπλέ Τζαμί, Τοπ Καπί, Βασιλική Κιστέρνα, Πύργος του Γαλατά. Τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Πόλης, ικανά να γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Και μετά, το Καπαλί Τσαρσί, οι ελληνικές γειτονιές της Ταξίμ, τα ηλιοβασιλέματα από τα τείχη του Θεοδοσίου που διατηρούν ακόμη ίχνη από μπαρούτι, μια βόλτα με πλοίο της γραμμής στα στενά του Βοσπόρου ταϊζοντας γλάρους.
Κάθε αξιοθέατο στην Πόλη, κάθε γωνιά της, συνοδεύεται πάντα και από ένα έδεσμα. Τσάι σερβιρισμένο με λουκούμι με άρωμα τριαντάφυλλο ή φρέσκο μυρωδάτο κουλούρι, σάντουιτς ψαριού ή balik-ekmek, λαχματζούν, μπουρέκια με γέμιση από τυρί, λαχανικά ή κρέας, tantuni δηλαδή τορτίγιες γεμιστές με λαχανικά, κρέας και πολλά μπαχαρικα,menemen δηλαδή ομελέτα με κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτες και φυσικά μύδια dolma.
Οι απανταχού εραστές της γαστρονομίας θεωρούν το φαγητό της Πόλης μοναδικό.Είναι κι αυτό ένα μείγμα πολιτισμών και κουλτούρας, που ακροβατεί επιτυχώς ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση. Το πιο τυπικό φαγητό είναι το κεμπάπ, πάντα με αρνίσιο κιμά, το οποίο πια έχει αναχθεί σε επιστήμη: ψιλοκομμένα φιστίκια, σπόροι παπαρούνας, μούσμουλα, σκελίδες σκόρδο, κυδώνια και άπειρα υλικά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του, δημιουργώντας ένα γαστρονομικό αριστούργημα. Συνοδεύεται συνήθως από manti, φρέκα ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και καλυμμένα με γιαούρτι. Το ψάρι επίσης αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας, με την καλύτερη ίσως εκδοχή του να αποτυπώνεται στον μπακαλιάρο μαριναρισμένο με αμύγδαλα.
Τα γλυκά, τέλος, αποτελούν μόνα ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπακλαβάς με φιστίκι και φρέσκο βούτυρο, παγωτό καϊμάκι, ριζόγαλο σε πήλινο ψημένο στο φούρνο, σιροπιαστά με βάση το καταϊφι και για πιο ιδιαίτερους ουρανίσκους tavukgosgu, γλυκιά γαλατόπιτα με στήθος κοτόπουλο.