Όποιος έχει ταξιδέψει στην Τουρκία, σίγουρα έχει γευτεί μια κουζίνα πικάντικη και «μπαχαρένια», πλούσια σε γεύσεις και αρώματα.

Η κουζίνα της Τουρκίας, δεν είναι μόνο το φαγητό και οι συνταγές, είναι κυρίως η προετοιμασία και η απόλαυση που σχετίζεται με αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φιλοξενία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες – μουσαφίρηδες, που αποκαλούνται Tann musafiri (επισκέπτες του Θεού) και θεωρούνται σταλμένοι από Αυτόν. Οι οικοδεσπότες, τους υποδέχονται με απεριόριστο σεβασμό και τους περιποιούνται, τοποθετώντας τους μάλιστα στην κεφαλή του τραπεζιού.

Κατά κανόνα, ένα τούρκικο γεύμα αρχίζει με σούπα, όπου υπάρχουν άπειρες επιλογές με τραχανά, με γιαούρτι, με κοτόπουλο και φιδέ, με φιστίκια. Τη σκυτάλη παίρνουν οι περίφημοι μεζέδες – όρος που έχει καθιερωθεί σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Πρωταγωνιστής, ωστόσο, στην κουζίνα της Τουρκίας είναι το αρνί. Οι Τούρκοι μάλιστα, όταν μιλούν για κρέας εννοούν το αρνί και το μαγειρεύουν με όλους τους πιθανούς τρόπους, όπως αρνί στη λαδόκολλα, αρνί στην κατσαρόλα με φρούτα, ουρά βραστή, αρνί με μελιτζανοσαλάτα, αρνί σουβλάκι, πλευρά αρνιού γεμιστά και πολλά πολλά ακόμα.

Το κύριο γεύμα μπορεί να αποτελείται επίσης από κοτόπουλο, ψάρια, λαχανικά, σουβλάκια, που ανάλογα με την περιοχή ψήνονται στα κάρβουνα ή στο φούρνο και πασπαλίζονται με το διάσημο μπαχαρικό, το σουμάκ.

Οι πιο κοινή προετοιμασία είναι το ψήσιμο στη σχάρα, οι οποίες παράγουν το τουρκικό κεμπάπ, συμπεριλαμβανομένων döner κεμπάπ, το εθνικό πιάτο köfte, το αγαπημένο της εργατικής τάξης.

Υπάρχουν πάρα πολλά πιάτα τα οποία αξίζει να γευτεί ο επισκέπτης, με τα διασημότερα να είναι τα παρακάτω:

Tantuni: Το tantuni είναι μια από τις καλύτερες δημιουργίες, με βάση το κρέας και το ψωμί. Το βόειο κρέας είναι λεπτό, ψιλοκομμένο και στη συνέχεια μαγειρεύεται με λάδι πάνω σε τηγάνι. Ένα λεπτό, ελαστικό κομμάτι λάβας χρησιμοποιείται στην κορυφή και στη συνέχεια τρίβεται γύρω από την επιφάνεια μαγειρέματος για ένα εξαίσιο αποτέλεσμα. Ψιλοκομμένες ντομάτες και μαϊντανός τοποθετούνται στην κορυφή και στη συνέχεια όλα τυλίγονται σε πλαστικό, καθώς είναι απίστευτα ζουμερό.

Ισλί-κιοφτέ: Είναι το παραδοσιακό πιάτο, που ετοιμάζει η πεθερά για τη νύφη. Γεμιστοί κεφτέδες που πλάθονται και κλείνονται μέσα σε ζυμάρι από πληγούρι και κιμά. Το ζυμάρι σφραγίζεται και ξαναπλάθεται. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει ότι τα χείλη της νύφης πρέπει να είναι σφραγισμένα.

Iskender kebab: Το κεμπάπ φτιάχνετε με κρέας από τη σούβλα, σερβίρεται μέσα σε ψωμί το οποίο καλύπτεται με βούτυρο πριν ψηθεί. Επίσης περιέχει και σάλτσα ντομάτας, ενώ μπορεί να συνοδεύεται με γιαούρτι σαν γαρνιτούρα.

Σμυρναίικος κεφτές: Τα γνωστά σε όλους Σμυρναίικα, που έχουν ως βάση το αρνί και το μοσχάρι. Πλάθονται σε μακρόστενο σχήμα, τηγανίζονται και στην συνέχεια μπαίνουν στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας.

Παστρουμάς: Πρόκειται για ένα κομμάτι κρέας ολόκληρο, παστωμένο, ξηραμένο στον αέρα και τυλιγμένο σε μια κρουστά μπαχαρικών, που του προσδίδουν πρώτα απ’όλα χαρακτηριστικό άρωμα, αλλά βοηθούν και στην συντήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σερβίρεται κομμένος σε πολύ λεπτές φέτες, νοστιμίζει τη φασολάδα, μπαίνει στις τραχανόσουπες και γίνεται σαγανάκι με φρέσκο βούτυρο.

Σνακ, πιάτα και φαγητά του δρόμου περιλαμβάνουν το διάσημο Balik Ekmek, ένα απίθανο σάντουιτς με σκουμπρί ή ψητή σαρδέλα, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές και μπαχάρια και το hamsi, που είναι αντσούγιες από τη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες σερβίρονται τηγανιτές, ολόκληρες χωρίς καθαρισμό, μόνες τους σε πιατέλα ή μαζί με ρύζι. Επίσης, το Börek, που αποτελείται από ζύμη με γέμιση από τυρί και λαχανικά ή κρέας.

Ο μπακλαβάς και το λουκούμι έχουν φυσικά την τιμητική τους, ενώ τα τραταρίσματα στο σπίτι, αλλά και τα γλυκά που πρέπει να κρατά ο επισκέπτης στο χέρι, όταν επισκέπτεται φίλους του, είναι απαραίτητα.

Δημήτρης Σκαρμούτσος