Στην κουζίνα της Γερμανίας, υπάρχει η φήμη ότι πρωταγωνιστές είναι το κρέας, τα λουκάνικα και οι μπίρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει κοινή κουζίνα, αλλά η κάθε πόλη έχει τη δική της σπεσιαλιτέ, με το χοιρινό κότσι να συναντάται σχεδόν παντού.

Μία σημαντική σημείωση, που θα πρέπει να γίνει, είναι ότι τα τελευταία περίπου 60 χρόνια, η γαστρονομία της Γερμανίας έχει δεχθεί πολλές επιρροές, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής ροής, αλλά και του τουρισμού. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή αρκετά μεσογειακών φαγητών στην κεντροευρωπαϊκή γερμανική κουζίνα, από πίτσα και σπαγγέτι μέχρι ντονέρ και “γύρο”.

Στο Βερολίνο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σούπες, όπως σούπα με πατάτα ή με κρέας και αβγό. Την ίδια στιγμή, μαγειρεύονται πολλά πιάτα με λάχανο, κεφτεδάκια με λεμονάτη σάλτσα με κάπαρη (Konigsberger Klopse), ενώ οι βερολινέζοι πίνουν πολλή μπίρα, καθώς ένα από τα πιο γνωστά ποτά του Βερολίνου είναι η μπίρα με χυμό, η οποία ονομάζεται Berliner Weisse. Η Berliner Weisse, αποκαλείται η σαμπάνια της Γερμανικής μπύρας και έχει ως χαρακτηριστικό τον πλούσιο κρεμώδη αφρό της, που διαλύεται γρήγορα, ενώ στις μπυραρίες σερβίρεται με ένα κόκκινο μούρο για να εξισορροπηθεί η ελαφριά ξινή γεύση.

Στη Νυρεμβέργη, υπάρχει άφθονο street food, καθώς διαθέτει μία από τις πιο όμορφες παραδοσιακές αγορές με ποιοτικές, αλλά και ποσοτικές επιλογές γρήγορου φαγητού. Η σπεσιαλιτέ φυσικά είναι το κλασικό λεπτό λουκάνικο, που λέγεται bratwurst, ενώ η νέα γενιά της Νυρεμβέργης προτιμάει να τρώει στην «Nurnberg Nightmarket» με ταϊλανδέζικους πάγκους, vegan πιάτα και απίστευτη ποικιλία από μπίρες.

Στη βόρεια Γερμανία το πιάτο σταθμός είναι το «Labskaus», που στην πραγματικότητα, είναι μίξη από ψιλοκομμένο κρέας, ρέγκα, πατάτες κρεμμύδια και παντζάρια, γαρνιρισμένα με αβγό τηγανητό.

Το παγωμένο Μόναχο διαθέτει μία από τις πιο διάσημες αγορές, η οποία ονομάζεται «Viktualienmarkt» και προσφέρει, μεταξύ άλλων, σπάνια τυριά, αλλαντικά και φυσικά… λουκάνικα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πιάτα, που θεωρούνται χαρακτηριστικά της γερμανικής κουζίνας, όπως:

– Brezel: Είναι αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, τα οποία φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρούς κόκους από αλάτι. Πωλούνται παντού και τρώγονται, είτε ως σνακ, είτε σαν συνοδευτικό της μπύρας ή του φαγητού.

– Sauerkraut: Το ξινολάχανο, πάει πολύ ωραία με τα κρεατικά, καθώς έχει μία ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Είναι από τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά στα γερμανικά πιάτα, τόσο στα κρεατικά, όσο και στα ζυμαρικά τις σαλάτες.

– Hachse: Το κότσι Hachse βρίσκεται παντού στη γερμανική κουζίνα. Οι Γερμανοί το απολαμβάνουν μαζί με τη μπίρα τους, ενώ τρώγεται σε διάφορες εκδοχές, όπως βραστό, ψητό ή καπνιστό.

– Μπίρα: Η μπίρα είναι το αγαπημένο ποτό όλων των Γερμανών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχουν αμέτρητα είδη μπύρας, ενώ υπάρχει και η «Ημέρα της Γερμανικής Μπύρας» που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου και είναι η επέτειος της έκδοσης του βασιλικού διατάγματος του 1516 στη Βαυαρία, με την οποία οριζόταν επακριβώς ο τρόπος ζυθοποιίας και τα συστατικά της μπύρας. Μάλιστα, η Γερμανία, είναι μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως και κατέχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς.

Όποιος επισκεφθεί τη Γερμανία, σίγουρα θα δοκιμάσει νόστιμα πιάτα, πολλά λουκάνικα με διαφορετικές σος και θα γευτεί πολλές και διαφορετικές μπίρες, τόσες που ούτε φαντάζεται!

Δημήτρης Σκαρμούτσος