Είναι κάποιες χώρες, κάποιες πόλεις, κάποια σημεία στον κόσμο, που δεν απαιτούν καμία προετοιμασία ταξιδιωτικού τύπου, πριν την επίσκεψη του ταξιδιώτη σε αυτά. Ένα τέτοιο μέρος, είναι η «προικισμένη» Νότια Γαλλία που τα χαρίζει όλα απλόχερα στον επισκέπτη της και τον αφήνει να περιπλανηθεί ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά σημεία και γαστρονομικούς παραδείσους, που δεν θα συναντήσει πουθενά αλλού. Είναι άλλωστε δεδομένη η ιστορία της γαλλικής κουζίνας εν γένει, η οποία ενέπνευσε και επηρέασε καθοριστικά τις γευστικές επιλογές και συνήθειες παγκοσμίως.
Αυτή την περίοδο ειδικά, η Νότια Γαλλία είναι στα καλύτερα της κι αυτό, γιατί η Άνοιξη της πάει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, δημιουργώντας ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσει κανείς τη φύση, τον ήλιο και φυσικά, τί άλλο από το πλούσιο και εξαιρετικής ποιότητας φαγητό.
Στις πόλεις της Νότιας Γαλλίας, πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τους ανθισμένους κήπους, τα μουσεία, τις επαύλεις, τις παραλίες, αλλά και τους πασίγνωστους δρόμους κρασιού, ο επισκέπτης μπορεί να εμπλουτίσει τον γαστρονομικό του κόσμο, δοκιμάζοντας, μεταξύ άλλων, καρέ ταύρου, φιλέτο αλόγου και βέβαια το περίφημο saucisson d’Arles, το λουκάνικο από κρέας ταύρου ή γαϊδάρου.
Σίγουρα δεν πρέπει να χάσει την Bouillabaisse, την υπέροχη ψαρόσουπα με μπόλικο σαφράν που είναι και το σήμα κατατεθέν της Μασσαλίας και περιέχει τουλάχιστον 4 διαφορετικά είδη ψαριού, όπως πεσκανδρίτσα, λυθρίνι, μπακαλιάρο, μύδια, αχιβάδες, γαρίδες, και ντομάτα, ενώ τα μπαχαρικά και αρωματικά του, όπως η δάφνη, το σαφράν, το σκόρδο και το πράσο, δίνουν υπέροχη μυρωδιά. Το κλειδί της νοστιμιάς ωστόσο βρίσκεται στη φέτα ψωμί που σερβίρεται βυθισμένη στον πάτο της σούπας!
Το Ratatouille, που στην ουσία είναι το αντίστοιχο δικό μας μπριάμ και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Νότια Γαλλία, είναι ένα ακόμα νόστιμο και εύκολο πιάτο που φτιάχνετε με ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά, αρκετό σκόρδο, κρεμμύδι, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα, όλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώσεις.
Η κουζίνα της Νότιας Γαλλίας χρησιμοποιεί πολύ τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν κυρίως στη Μασσαλία, ενώ και το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ειδικά στους φούρνους της Νίκαιας, το ψωμί φτιάχνεται με κάθε πιθανό συνδυασμό, όπως ελιές, θυμάρι, δεντρολίβανο, ατζούγιες και πολλά ακόμα.
Μεγάλη ποικιλία υπάρχει βεβαίως και σε όμορφα ρεστοράν, σε «ζεστά» μπιστρό που σερβίρουν απεριτίφ ή pastis, σε ντελικατέσεν με κάθε λογής προϊόντα αλλά και σε πανέμορφους κήπους και αυλές, όπου μπορεί κανείς να γευτεί γκουρμέ γεύσεις με ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση. Εκεί, επίσης σερβίρονται τα διάσημα γλυκά της περιοχής, όπως τα navettes (μπισκότα με πορτοκαλόνερο), το fruit glace και τα croquants marseillais (μπισκότα αμυγδάλου).
Τέλος, είναι αυτονόητο ότι κάθε επισκέπτης της Νότιας Γαλλίας οφείλει να δοκιμάσει κάποια από τα αμέτρητα κρασιά των φημισμένων αμπελιών της, που συνοδεύον τέλεια το εκάστοτε φαγητό και προτείνονται από τους σερβιτόρους ή τους barmen.