Ο Ιανουάριος, είναι για πολλούς μία ευκαιρία για ένα ωραίο χειμωνιάτικο ταξίδι, καθώς δεν υπάρχουν οι ορδές τουριστών των Χριστουγέννων, ενώ ταυτόχρονα οι θερμοκρασίες είναι ιδανικά χειμωνιάτικες!

Μία από τις πολύ ωραίες χώρες για να επισκεφθεί κανείς τούτη την περίοδο είναι η Σουηδία, που θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός, προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές τοπικής κουλτούρας. Η σκανδιναβική χώρα, εκτός από τα πολλά και σημαντικά αξιοθέατα, έχει και πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομία, με βασικό χαρακτηριστικό της την απλότητα της.

Όποιος επισκεφθεί οποιαδήποτε πόλη της Σουηδίας, σίγουρα θα γευτεί ρέγκα, σε όλες τις πιθανές μορφές της. Συνήθως σερβίρεται τουρσί ή τηγανητή με τον επισκέπτη να μπορεί να τη βρει ακόμα και σε καντίνες στις εισόδους των μετρό. Επίσης και το πιάτο Skåning, μια μερίδα ρέγγας σε ψωμί σίκαλης με γαρνιτούρα ισπανικό κρεμμύδι, φρέσκο άνηθο και μουστάρδα, είναι λατρεμένο από τους Σουηδούς.

Αρκετά γνωστό θεωρείται και το Smorgasbord, σπεσιαλιτέ της χώρας, που αποτελείται από μικρά και διαφορετικά πιάτα, όπως ρέγκα, κεφτέδες, αβγά, σολομός, χέλι και διάφορα γευστικά τοπικά τυριά.

Τα χέλια, οι σολομοί και οι αστακοί υπάρχουν σε αφθονία στη Σουηδία και κατ΄επέκταση και στην κουζίνα της, με τον αστακό να σερβίρεται συνήθως βρασμένος σε άνηθο και αλάτι.

Τρία επιπλέον πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι των Σουηδών και πρέπει να γευτεί όποιος επισκεφθεί τη Σουηδία, είναι τα παρακάτω:

Pytt i panna: κομμάτια πατάτας και ζαμπόν, βρασμένα σε βούτυρο μαζί με σοταρισμένο κρεμμύδι, σερβιρισμένα με αβγό τηγανητό.

Artfoppa: ρεβίθια μαγειρεμένα με λαρδί.

Köttbullar: πικάντικα κεφτεδάκια που μετά το τηγάνισμα μελώνουν μέσα σε σάλτσα.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σνακ της σουηδικής κουζίνας είναι τα ανοιχτά σάντουιτς, που έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σερβίρονται με κάθε λογής υλικά, ανάλογα τις προτιμήσεις, μπορούν να συνοδευτούν, είτε από τις βότκες – celebrity, είτε από ντόπιες μπύρες, όπως Jämtland, Nynäshamn και Nils Oscar.

Φυσικά, η Σουηδία διαθέτει και πεντανόστιμα γλυκά, όπως τα περίφημα kanelbullar, που είναι μαλακά ρολά με ζάχαρη και κανέλα, αλλά και τα μικρά ταρτάκια mazariner, με γλυκιά ζύμη, αυγδαλόπαστα και επικάλυψη γλάσου.

Ντυθείτε καλά και ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τη Σκανδιναβία, μέσα απο τις λαχταριστές γεύσεις της!

Δημήτρης Σκαρμούτσος