Η Χιλιανή κουζίνα ποικίλλει – τα πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς εξαρτώνται από την περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεται, αφού κάθε περιοχή έχει τα δικά της προϊόντα. Όλες όμως οι τοπικές κουζίνες είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακής Χιλιανής, Ευρωπαϊκής και, σε μικρότερο βαθμό, Μεσανατολικής κουζίνας.
Εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της, η Χιλή έχει σε πολλά πιάτα τα θαλασσινά, κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Η πατάτα και η κινόα αποτελούν επίσης κύριο συστατικό, που καλλιεργούνταν μάλιστα πριν την εποχή των Ίνκας και που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το μεγάλο υψόμετρο των Άνδεων.
Οι Χιλιανοί καταναλώνουν τέσσερα γεύματα την ημέρα και ξεκινούν την ημέρα τους με ένα μικρό πρωινό που περιλαμβάνει τοστ με γλυκό τσάι ή καφέ με γάλα.
Το μεσημεριανό αποτελεί το κύριο γεύμα και το μεγαλύτερο της ημέρας. Ένα παραδοσιακό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει cazuela, μια σούπα που φτιάχνεται με ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι και κρέας. Γνωστό μαγειρευτό φαγητό αποτελεί επίσης το pastel de choclo, που γίνεται με καλαμπόκι, κρέας, ελιές και λαχανικά, και καταναλώνεται κυρίως το καλοκαίρι. Συνοδευτικό στο γεύμα είναι το ψωμί που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, το amasado.
Όταν έρχεται η ώρα του βραδινού, οι ντόπιοι προτιμούν κρέας ψημένο στη σχάρα (parillada), ή φαγητά που έχουν μαγειρευτεί σε εξωτερικό φούρνο – όπως το δικό μας μπάρμπεκιου. Κοτόπουλο, λουκάνικα, αρνί ψήνονται στη σχάρα και τα θαλασσινά γίνονται στον ατμό, ή στη σχάρα, ή τηγανιτά. Ένα αγαπημένο πιάτο με θαλασσινά, το ceviche, απαιτεί τα θαλασσινά να μείνουν στο ψυγείο με τη μαρινάδα τους από λεμόνι για όλη τη νύχτα. Επίσης αγαπημένο είναι τα μύδια με παρμεζάνα. Ο επισκέπτης θα πρέπει να δοκιμάσει και το ντόπιο fast food, που είναι ένα hot dog με μαγιονέζα, κέτσαπ, γουακαμόλε και ντομάτα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Χιλιανοί απολαμβάνουν και empanadas, γνωστό σνακ της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μικρά πιτάκια ζύμης γεμιστά με μαγειρεμένο μοσχάρι και κρεμμύδι, ή με θαλασσινά. Ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί αποτελεί επίσης συνηθισμένη επιλογή γρήγορου σνακ για πολλές οικογένειες στη Χιλή.
Ας μην ξεχνάμε και το ότι η Χιλή είναι διάσημη για τα κόκκινα και λευκά κρασιά της – που συνοδεύουν τα γεύματα των ντόπιων. Στις εορταστικές περιστάσεις η επιλογή είναι Pisco Sour, ένα δυνατό κοκτέιλ από ντόπιο μπράντυ και ποτό εσπεριδοειδών, μαζί με γλυκαντικές ουσίες.
Ο επισκέπτης μπορεί να γλυκαθεί με επιδόρπια που έχουν ρίζες στην Ευρώπη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το kuchen, Γερμανικής καταγωγής γλυκιά πίτα με φρούτα, το Ισπανικό alfajor, με άχνη ζάχαρη και στρώσεις καραμελωμένου γάλακτος, η πουτίγκα ρυζιού και η τάρτα φρούτων με καλαμποκάλευρο, καλυμμένη με καραμέλα.