Το Βέλγιο χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σύγχρονες και ζωντανές πόλεις της Ευρώπης με βασικό στοιχείο την πολυεθνική, κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική της φύση. Είναι περισσότερο γνωστό ως «κέντρο της Ευρώπης», καθώς στην πρωτεύουσα του φιλοξενούνται τα αρχηγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών. Βέβαια είναι και μια χώρα που μυρίζει σοκολάτα, με 172.000 τόνους παραγωγής ετησίως και 2100 καταστήματα να πουλούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο γλυκό πειρασμό.
Αν και μικρό το Βέλγιο και με ένα ιδιαίτερο γκρίζο χρώμα λόγω καιρού, αποτελεί δημοφιλή προορισμό μιας και οι αρχιτεκτονικές και πολιτιστικές ομορφιές, που διαθέτει, προσελκύουν αρκετούς ταξιδιώτες. Κάθε πόλη έχει και κάτι ξεχωριστό να προσφέρει: οι πύργοι, τα κάστρα και το μεσαιωνικό λιμάνι Graslei της Γάνδης, η Παλιά Πόλη της Αμβέρσας, που μοιάζει με αρχιτεκτονικό μουσείο, αλλά και η σύγχρονη εικόνα της ως κέντρο τέχνης, μόδας, διαμαντιών με πλήθος αντικερί και γκαλερί, η παραμυθένια Μπριζ με το έντονο μεσαιωνικό άρωμα και μυστήριο που διακρίνει την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική της, η ιστορική Λέγη, οι ψυχρές και μοντέρνες Βρυξέλλες με τα επιβλητικά, γοτθικά και μπαρόκ κτίρια.
Με μια πλούσια παράδοση και επιρροές από πολλές ξένες κουζίνες το Βέλγιο καταφέρνει να έχει μια ξεχωριστή κουζίνα. Τα αχνιστά μύδια με κρέμα από κρασί ή μπύρα και συνοδεία από ξεροτηγανισμένες πατάτες moules frittes θεωρείται άτυπα το εθνικό τους φαγητό. Από τα κατεξοχήν σπιτικά φαγητά τους είναι το carbonnade flamande, ένα στιφάδο με μοσχάρι, κρεμμύδια και μανιτάρια βρασμένο μέσα σε βελγική μπύρα, αλλά και τα boudin blanc, ψητά λευκά λουκάνικα φτιαγμένα από γάλα και σερβιρισμένα με πουρέ πατάτας και κομπόστα μήλου. Άλλα φαγητά που ξεχωρίζουν στην βέλγικη κουζίνα είναι τα boulets, κεφτέδες από χοιρινό και μοσχάρι με σάλτσα ντομάτας, τα chicon au gratin, αντίδια τυλιγμένα με ζαμπόν και περιχυμένα με μπεσαμέλ και μπόλικο τυρί, το waterzooi, μια πλούσια ψαρόσουπα με λαχανικά και μυρωδικά, αλλά και τα broodje, το απόλυτο streetfood και πλήρες γεύμα – σάντουιτς σε μπαγκέτα.
Για τους λάτρεις της σοκολάτας το Βέλγιο είναι ένας παράδεισος ˙ πλήθος από μπουτίκ σοκολάτας και σοκολατερί δίνουν τη δυνατότητα της επιλογής ανάμεσα σε 80 ποικιλίες σοκολάτας (με καραμέλα, ξηρούς καρπούς, καφέ, λικέρ, πιπέρι, κ.α.), καθώς και άλλες λιχουδιές, αλλά και το γνωστό ρόφημα σοκολάτας. Οι βάφλες είναι το σήμα κατατεθέν του Βελγίου και η εκδοχή τους είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Η liegewaffle είναι η πιο διαδεδομένη εξαιτίας της βουτυρένιας ζύμης και της καραμελωμένης κρούστας από κρυσταλλική ζάχαρη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Βέλγιο διαθέτει 180 ζυθοποιίες που όλες παράγουν εξαιρετική μπύρα διαφόρων ειδών.