Το Μαρόκο αποτελεί δημοφιλή εξωτικό προορισμό και εκτός από μοναδικές ομορφιές, έχει να προσφέρει και ιδιαίτερη κουζίνα στον επισκέπτη.
Το φαγητό στο Μαρόκο, ως προς τα συστατικά του, δεν διαφέρει πολύ από τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά ο τρόπος που σερβίρεται και καταναλώνεται είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.
Το Μαρόκο παράγει τα προϊόντα που χρειάζεται – φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, ντομάτες, πεπόνια, πιπεριές, πατάτες. Ως κύρια συστατικά στα πιάτα τους οι Μαροκινοί χρησιμοποιούν λεμόνια, ελιές, χουρμάδες, σύκα και αμύγδαλα. Η τοποθεσία της χώρας δίνει επίσης αφθονία σε ψάρια και θαλασσινά. Από κρεατικά, το μοσχάρι δεν βρίσκεται άφθονο, και χρησιμοποιείται περισσότερο το αρνί και τα πουλερικά.
Το παραδοσιακό πιάτο του Μαρόκου είναι το tajine, στιφάδο με αρνί ή πουλερικά, που είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση που οφείλεται στα μπαχαρικά που έχει – σαφράν, κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, τζίντζερ και κόκκινο πιπέρι. Μαγειρεύεται και προσφέρεται σε πήλινο σκεύος του οποίου το καπάκι έχει κωνικό σχήμα. Άλλο ένα γνωστό μαροκινό πιάτο είναι το κουσκούς, που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και σερβίρεται με λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά.
Από γλυκά, στο Μαρόκο προτιμούν τα χειροποίητα σπιτικά, με αμύγδαλα και μέλι, αν και δεν καταναλώνονται καθημερινά. Στα γεύματα της καθημερινότητας το επιδόρπιο αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα. Τσάι μέντας μπορεί επίσης να προσφέρεται συχνά, με κάθε γεύμα, στο οποίο προστίθενται γλυκαντικά όσο ετοιμάζεται σε μια ασημένια τσαγέρα. Προσφέρεται σε μικρά ποτήρια και η τσαγέρα κρατιέται ψηλά όσο πέφτει το τσάι στο ποτήρι, αφήνοντας έτσι τον αέρα να αναμειχθεί με το τσάι. Το τσάι προσφέρεται στα σπίτια, αλλά και σε δημόσιους χώρους – οι έμποροι συχνά σερβίρουν τσάι στους πελάτες τους.
Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, οι Μαροκινοί συγκεντρώνονται γύρω από χαμηλά στρογγυλά τραπέζια και κάθονται σε μαξιλάρια στο πάτωμα. Στο τραπέζι δεν υπάρχουν ποτέ μαχαιροπίρουνα – τρώνε με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα δύο πρώτα δάχτυλα (δείκτης, μέσος) του δεξιού τους χεριού (το αριστερό θεωρείται ακάθαρτο). Μια ζεστή νωπή πετσέτα μοιράζεται στους συνδαιτυμόνες για να καθαρίσουν τα χέρια τους πριν το γεύμα. Χρησιμοποιούν επίσης κομμάτια ψωμιού ως «κουτάλι» για να φέρουν την τροφή στο στόμα.
Τα περισσότερα γεύματα περιλαμβάνουν ένα κυρίως πιάτο (στιφάδο), ένα κουσκούς και μια σούπα. Στο τραπέζι υπάρχουν επίσης ψωμί, σαλάτα, κρύα λαχανικά, επιπλέον κουσκούς και ρύζι. Για πρωινό, οι Μαροκινοί τρώνε συνήθως beyssara (αποξηραμένη φάβα στιφάδο με κύμινο και πάπρικα), beghrir (τηγανίτες) και ψωμί. Πολύ εξωτικά για τη Δύση είναι δύο πιάτα πρωινού με κεφάλι αρνιού και πόδια μοσχαριού.
Στο δρόμο, ο επισκέπτης βρίσκει πλανόδιους που προσφέρουν ποικιλία φαγητών και σνακ. Σούπα, κεμπάπ, ψητά ρεβύθια, σαλάτες αναμεταξύ αυτών.
Εάν βρεθείτε στο Μαρόκο, μην ξεχάσετε να πάρετε ντόνατ με ζάχαρη για το σπίτι – θα τα δέσουν μαζί με ένα σπάγκο, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο εύκολη η μεταφορά τους!