Οι τουρίστες επιλέγουν το Μαυροβούνιο εδώ και χρόνια και μάλιστα, όσοι πάνε μία φορά, θέλουν να ξανά πάνε στη μικρή γωνιά των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο για το παρθένο φυσικό τοπίο, όσο και για την υποδειγματική φιλοξενία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Μαυροβούνιο έχει κερδίσει τον τίτλο του “Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων”.
Εκτός από τα υπέροχα αξιοθέατα σε όλες τις πόλεις του και τον απίστευτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, το Μαυροβούνιο διαθέτει και εξαιρετικές γεύσεις, ικανές να καλύψουν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις των τουριστών.
Η κουζίνα του, όπως θα υπέθετε κανείς, είναι πλούσια σε ψαρικά, αλλά και σε κρεατικά που εκτρέφουν οι κάτοικοι στα βουνά. Το Μαυροβούνιο προσφέρει εκπληκτικά ποταμίσια ψάρια, όπως πέστροφα, χέλια, αλλά και αφθονία οστρακοειδών.
Το Μαυροβούνιο φημίζεται για τα νόστιμα αλλαντικά του, όπως το περίφημο προσούτο “πρσουτ”, αλλά και το χωριάτικο λουκάνικό του και γαλακτοκομικά με τα οποία οι ντόπιοι δημιουργούν τοπικές λιχουδιές. Κρύα ορεκτικά με καπνιστό ζαμπόν, τυρί και μανιτάρια, βραστές πατάτες με τυρί και κρέμα γάλακτος, η “τσιτσβάρα”, που είναι πατάτα στην κατσαρόλα με αλεύρι και τυρί και συνοδεύεται από ξινόγαλο, αλλά και το διάσημο “ποπέτσι” από την Ποντγκόριτσα, το οποίο αποτελείται από κομματάκια ψητού κρέατος γεμιστά με ξερό τυρί “κατζμάκ” που αφού τυλιχτούν με φέτες πρσουτ τηγανίζονται σε καυτό λάδι, είναι μόνο μερικές από τις νοστιμιές τους.
Ορισμένα πιάτα του Μαυροβουνίου είναι πολύ κοντά και στις ελληνικές γεύσεις, μιας και μία από τις σπεσιαλιτέ είναι το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και πατάτες, ενώ λατρεύουν, όπως κι εμείς, τα κεμπάπ, τις γεμιστές πιπεριές και το ριζότο.
Ρόλο φυσικά έχει παίξει και η ιταλική επιρροή στην κουζίνα του τόπου, λόγω γεωγραφικής θέσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επιλογές σε μακαρονάδες και πίτσες.
Τα κρασιά του Μαυροβουνίου έχουν συγκεντρώσει καλές κριτικές, ενώ δεν λείπει ούτε το τσίπουρο από τις επιλογές!
Για επιδόρπιο, μπορείτε να γευτείτε ένα κομμάτι ζουμερού μπακλαβά, αλλά και λουκουμάδες με μέλι και ξερά σύκα.