Μέρη σαν το Μεξικό συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Κι αυτό, γιατί όσοι το έχουν επισκεφθεί, έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα μέρος που το μόνο που θα βρεις είναι τεκίλα και τάκος, αλλά πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πόλεις παγκοσμίως, χτισμένη πάνω σε μία λίμνη, με πλούσιο πολιτισμό, νόστιμα φαγητά και πολλές και διαφορετικές εικόνες, από κάθε γειτονιά.

Το φαγητό του Μεξικού, φυσικά, έχει πολλές επιρροές, με τις περισσότερες να προέρχονται από την προϊσπανική περίοδο και από τις περιοχές του κεντρικού και του νότιου Μεξικού.

Βάση της μεξικάνικης κουζίνας, αποτελεί το καλαμπόκι και τα φασόλια, ενώ αξιόλογη είναι και η παραγωγή κηπευτικών και φρούτων, με τις μπανάνες και τους ανανάδες να παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η κουζίνα του Μεξικού, είναι πολύ θρεπτική και νόστιμη, καθώς ιδιαίτερη θέση έχουν και τα μπαχαρικά. Βασιλιάς αυτών, ποιος άλλος εκτός από το τσίλι; Αυτή η κόκκινη και πράσινη πιπεριά, που από πολλούς θεωρείται και βασικός λόγος για την εξάπλωση της Μεξικάνικης κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πρόσφατες μετρήσεις καταγράφουν ότι η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της κέτσαπ στις Η.Π.Α.. Κύμινο, κόλιανδρο, ρίγανη και κανέλα, επίσης χρησιμοποιούνται στα μεξικάνικα πιάτα, κάνοντας τις γεύσεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.

Κάποια από τα πιο γνωστά πιάτα του Μεξικού, ακόμα και σε εμάς τους Ευρωπαίους, είναι τα εξής:

Enchiladas: Οι enchiladas, στην πραγματικότητα είναι οι γνωστές tortillas από καλαμπόκι, στις οποίες έχουμε προσθέσει τα υλικά που θέλουμε, όπως κρέας, φασόλια, λαχανικά, τυρί και λοιπά, τα οποία έχουμε περιχύσει με σάλτσα τσίλι!

Guacamole: Αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά πιάτα το Μεξικού! Φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτες, χυμό λεμονιού και τσίλι. Συνδυάζεται τέλεια με τσιπ από tortillas και σερβίρεται ως συνοδευτικό πιάτο.

Chilaquiles: Είναι το παραδοσιακό πρωινό των Μεξικανών και περιλαμβάνει tortillas καλαμποκιού με πράσινη ή κόκκινη σάλτσα, που στην κορυφή έχουν αβγά σε όποια μορφή επιθυμούμε, κοτόπουλο και τυρί. Σίγουρα δεν είναι ένα πρωινό, που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, αλλά όλοι θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε.

Pollo pibil: Εξωτικό και νόστιμο πιάτο, που αποτελείται από κοτόπουλο με σκόρδο και χυμό πορτοκαλιού, τυλιγμένο σε φλούδες μπανάνας και ψημένο στα κάρβουνα.

Τα γλυκά του Μεξικού είναι αρκετά απλά, όπως πουτίγκες ρυζιού και λεπτές τηγανίτες, ενώ όλα μπορούν να συνδυαστούν με μία παγωμένη μαργαρίτα!

Δημήτρης Σκαρμούτσος