Παγκοσμίως υπάρχει μια τάση προς την υγιεινή διατροφή. Κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του και στην Ελλάδα είτε με τα βιολογικά προϊόντα και τα καταστήματα πώλησης τους είτε προς τις υπερτροφές. Αλλά τι είναι οι υπερτροφές;

Οι υπερτροφές ουσιαστικά είναι μια ειδική κατηγορία τροφών που υπάρχουν στην φύση, έχουν λίγες θερμίδες αλλά προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη στην υγεία και στο σώμα μας. Είναι ανώτερες πηγές αντιοξειδωτικών και απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, συστατικά που δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας.

Οι υπερτροφές χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:
1. Πράσινες υπερτροφές

Η πρασινάδα είναι καλή, οι πράσινες υπερτροφές είναι καλύτερες! Οι πράσινες υπερτροφές έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ευκολοχώνευτων θρεπτικών στοιχείων, ενώσεις που βοηθάνε στην κάψει του λίπους και βιταμίνες που προστατεύουν και θεραπεύουν το σώμα. Περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών ουσιών όπως πρωτεΐνες και υγιή βακτήρια που βοηθάνε στην οικοδόμηση των μυών και των ιστών, την ενίσχυση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και πιο αποτελεσματική προστασία από ασθένειες και παθήσεις. Τέτοια φαγητά είναι το σιταρόχορτο, η χλόη του κριθαριού, η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (ρόκα, σπανάκι, πικραλίδα, kale, κάρδαμο, μαϊντανός, μαρούλι, ραδίκια, μπρόκολο, κα), φαγητά που το καθένα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες.
2. Υπετροφές φρούτων και ξηρών καρπών

Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί που ανήκουν εδώ περιέχουν υψηλά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (σειρά βλαβών που πλήττουν τον οργανισμό). Οι ελεύθερες ρίζες εν μέρει είναι φυσικό επακόλουθο του μεταβολισμού, αλλά το φορτίο αυξάνετε εάν υπολογίσουμε τους εξωτερικούς παράγοντες (μόλυνση, κάπνισμα, ακτινοβολία, καμένα φαγητά, τηγανιτά τρόφιμα με λίπη). Όταν αρκετές από αυτές τις ελεύθερες ρίζες εισβάλουν, τότε παρουσιάζονται τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα μας. Όταν χρειαστεί να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από την ελεύθερες ρίζες οι κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων βοηθάει: μούρα Goji, ωμό κακάο, μούρα acai, καρύδες, λάδι καρύδας, νόνι (πολυνησιακό φρούτο).
3. Υπερτροφές από προϊόντα μέλισσας

Οι υπερτροφές από μέλισσα μπορούν αν βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στρες, της κούρασης, της αυπνίας, είναι θρεπτικά συστατικά για υγιή δέρμα και μαλλιά, μειώνουν τα σημάδια γήρανσης ενώ αυξάνουν τις σωματικές και ψυχικές ικανότητες ενός ανθρώπου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις. Οι Αιγύπτιοι αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα από τα προϊόντα των μελισσών από το 5500 π.Χ., οι Ινδιάνοι τα χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές το 1000 π.Χ., ακόμα και οι Βαβυλώνιοι τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς/ιατρικούς λόγους. Οι Δυτικοί πολιτισμοί ανακάλυψαν τα θετικά που προσφέρουν τα προϊόντας της μέλισσας κατά τύχη όταν μελέτησαν Ρώσσους μελισσοκόμους που ζούσαν πολύ περισσότερο από 100 χρόνια, λόγο της διατροφής τους (ακατέργαστο μέλι πλούσιο σε γύρη καθημερινά). Προϊόντα μέλισσας που μόνο καλό κάνουν είναι ο βασιλικός πολτός , η γύρη και η πρόπολη.
4. Φύκια: ένα θαύμα της φύσης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά φυτά του πλανήτη, αλλά και την πιο πλούσια πηγή μετάλλων στο βασίλειο των φυτών καθώς έχουν πρόσβαση σε όλες τις θρεπτικές ουσίες στον ωκεανό. Μερικά από τα προτερήματα που υπάρχουν με την κατανάλωση φυκιών είναι ότι βοηθάνε στον καθαρισμό του αίματος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βοηθάνε στην αλκαλοποίηση του αίματος, προσφέρουν προστασία από ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τοξινών, περιέχουν αντιοξειδωτικά, βοηθάνε στην αποτοξίνωση και ενισχύουν την απώλεια βάρους. Αν αποφασίσετε να καταναλώσετε φύκια τα πιο γνωστά είναι τα nori, dulse, arame, wakame, kombu και το kelpγια να μουλιάσετε στο μπάνιο.

Σημείωση: βεβαιωθείτε ότι έχουν βιολογική πιστοποίηση μιας που τα φύκια έχουν την τάση να απορροφούνε ότι βρίσκετε στο νερό, όσο πιο καθαρή η περιοχή τόσο το καλύτερο.
5. Βότανα

Τα βότανα ως τροφή, προσφέρουν στο σώμα μια ολόκληρη σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μην έχουμε λάβει είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω περιβαλλοντικών ελλείψεων στο έδαφος ή στον αέρα. Τα βότανα ουσιαστικά είναι ισορροπιστές που συνεργάζονται με τις λειτουργίες του σώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να θεραπεύσουν και να καλυτερεύσουν την λειτουργία του σώματος. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες σαν φυσικές θεραπευτικές μέθοδοι. Τα βότανα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε όλη τους την μορφή, παρά με την απομόνωση των αποτελεσματικών φυτικών συστατικών, τα λεγόμενα «δραστικά συστατικά». Είτε για κούραση, είτε για απώλεια ύπνου ή κιλών, οποίος και να είναι ο λόγος σίγουρα υπάρχει ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει. Μερικά από αυτά είναι η τσουκνίδα, η αλόη βέρα, η εχινάτσια, το τζινσενγκ, όπου το καθένα μπορεί και προσφέρει διαφορετικά στο ανθρώπινο σώμα.
Όλοι μπορούν να προσθέσουν περισσότερες σαλάτες και λαχανικά στη διατροφή τους, αλλά η ανησυχία για την ποιότητα των τροφίμων και για τις περιοχές που καλλιεργούνται κάνει τις υπερτροφές μια έξυπνη επιλογή.

Κι αν τα παραπάνω τρόφιμα σας δυσκολεύουν λίγο γιατί ανήκουν στις ιδιαίτερες υπερτροφές μαζί με το ιπποφαές, την κομπούχα, το νατό, τους σπόρους chia, την κινόα, τον μύρτιλλο και την αρωνία, μην ανησυχείτε! Υπάρχουν και τροφές, που κάνουν ιδιαίτερο καλό αν καταναλώνονται σωστά και με σύνεση, όπως: τα βατόμουρα, τα μούρα, η κράνα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και παράγωγα (σόγια), ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι καρποί, το τσάι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, τα μήλα, τα αυγά και το κόκκινο κρασί.

Δημήτρης Σκαρμούτσος