Η 25η Μαρτίου, εκτός απο τους πολύ σημαντικούς συμβολισμούς που φέρει, είναι για τους περισσότερους απο εμάς, μια ευκαιρία για εκδρομή και διάλειμμα από την καθημερινότητα. Ειδικά δε η φετινή, «κολλάει» άψογα με το σαββατοκύριακο και δίνει τη δυνατότητα να την αναγάγουμε σε ένα αγαπημένο «τριήμερο».

Αν μας ρωτήσει κάποιος τι μας έρχεται στο μυαλό σκεπτόμενοι την 25η Μαρτίου, ομόφωνα θα απαντήσουμε ένα και μόνο πράγμα: Μπακαλιάρο.. και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς!

Πίσω απο αυτό, φυσικά υπάρχει μία παράδοση που λέει πως ο μπακαλιάρος εδραιώθηκε ως επίσημο φαγητό αυτής της ημέρας, καθώς είναι μία ευκαιρία να τον γευτούν, κυρίως όσοι νηστεύουν καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί μπακαλιάρος κι όχι κάποιο άλλο ψάρι, η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή. Έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της  χώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι, σε αντίθεση με τον (παστό) μπακαλιάρο που αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Στα δικά μας λοιπόν, εκτός από όλα τα παραπάνω, την 25η Μαρτίου έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τις πρώτες κιόλας ημέρες της Άνοιξης, με τον ήλιο να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, μεγαλώνοντας τις μέρες μας και τον καιρό συνήθως να μας κάνει το χατίρι για να οργανώσουμε το πρώτο τραπέζι με φίλους στην αυλή, στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Το μενού μας φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει Βακαλάο πλακί   ή Μπακαλιάρο με πατάτες, πουρέ φρέσκου κρεμμυδιού και σάλτσα μουστάρδας , ενώ δεν θα λείπουν και τα ορεκτικά μας, όπως Μαυρομάτικα με άγρια χόρτα και μυρωδικά, Σαλάτα με πλιγούρι και μαριναρισμένες λιαστές ντομάτες , Πατατοσαλάτα με δενδρολίβανο  και  Φαλάφελ με κινόα και χούμους.

Αυτή η ημέρα επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πως το γλυκό δεν είναι μόνο σοκολάτα, καθώς μπορούμε να απολαύσουμε έναν νοστιμότατο Σιμιγδαλένιο  χαλβά με δαμάσκηνα  ή και λαχταριστά Muffins με ταχίνι.

Η παρέλαση των γεύσεων τώρα ξεκινάει. Φορέστε τα γυαλιά ηλίου σας, βγείτε στον ήλιο και απολαύστε τις λιχουδιές που μόλις ετοιμάστηκαν.

Δημήτρης Σκαρμούτσος