Στη μαγειρική όλοι μας χρησιμοποιούμε πάρα πολλά λαχανικά, μέρος των οποίων καταλήγει στα σκουπίδια. Τί θα λέγατε, αν αυτά τα κομμάτια λαχανικών μπορούσαν να μας προσφέρουν λίγη οικονομία στην κουζίνα ή στο χρόνο μας? Κι όμως, τέτοια μικρά θαύματα μπορούν να συμβούν στην κουζίνα με μοναδικά συστατικά το νερό και τον ήλιο. Ορίστε 4 λαχανικά που μπορείτε με εύκολο τρόπο να μεγαλώσετε ξανά μέσα σε μία μόλις εβδομάδα:

Μαρούλι Romain

Κρατήστε 7,5 εκατοστά από την άκρη του μαρουλιού. Τοποθετήστε το με τα φύλλα προς τα πάνω σε μια κούπα ή μια μικρή λεκάνη που μπορεί να κρατήσει το βάρος του χωρίς να πέσει. Καλύψτε το μισό μαρούλι με νερό και τοποθετήστε το σε ένα φωτεινό παράθυρο. Τονίζουμε πως θα πρέπει να βρίσκεται μόνο το μισό βυθισμένο στο νερό, έτσι ώστε να επιτρέπει στα φύλλα να βλέπουν το φως του ήλιου. Θα διαπιστώσετε διαφορά από την επόμενη κιόλας μέρα και σε μια εβδομάδα περίπου θα έχετε αρκετή ποσότητα για να μαγειρέψετε. Παρόμοιος τρόπος ισχύει και για το σέλινο.

Σημείωση: εάν το επιθυμείτε, μπορείτε με το που αρχίσει και βγάζει φύλλα να το μεταφέρετε στο χώμα και να περιμένετε να μεγαλώσει ολόκληρο.

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Κόψτε το πράσινο μέρος ενός κρεμμυδιού και χρησιμοποιήστε το όπως επιθυμείτε, αφήνοντας άθικτα 2,5 εκατοστά  από το άσπρο μέρος του. Σε ένα στενό διάφανο ποτήρι, που επιτρέπει στο φως του ηλίου να περάσει και αντέχει το βάρος, τοποθετήστε τα κλωναράκια με λίγο νερό. Βάλτε το ποτήρι σε ηλιόλουστο παράθυρο και σε μερικές μέρες θα δείτε την ανάπτυξη. Ο ίδιο ακριβώς τρόπος ισχύει και για το πράσο.

Μάραθος

Γενικά, ο μάραθος θεωρείται ένα πολύ δυνατό μυρωδικό και η ποσότητα που αναγράφεται σε συνταγές που το συμπεριλαμβάνουν είναι συνήθως πολύ μικρή. Γι’ αυτό το λόγο θα ήταν πολύ βολικό να έχουμε το δικό μας φυτό, δίνοντας μας τη δυνατότητα να προσθέτουμε ανά πάσα στιγμή την ποσότητα που επιθυμούμε στη συνταγή μας. Δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε σε μια κούπα ή λεκάνη το βολβό και να καλύψετε το μισό μέρος του με νερό (περίπου 2,5 εκατοστά). Μετά από την παραμονή της κούπας σε ηλιόλουστο σημείο για μια εβδομάδα, θα δείτε καινούργια κοτσανάκια να μεγαλώνουν.

Φύλλα καρότου

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε καρότα, μην πετάξετε τις κορυφές. Κρατήστε τις μαζί με 1,5-2,5 εκατοστά καρότου και μεγαλώστε καινούργιες. Για να το καταφέρετε αρκεί να τις τοποθετήσετε σε ένα ρηχό δοχείο, να προσθέσετε νερό και να τοποθετήσετε το δοχείο σε ηλιόλουστο σημείο. Μετά από μια εβδομάδα περίπου, θα δείτε καινούργια δυνατά κλωναράκια. Η παραπάνω τεχνική ισχύει και για όλα τα λαχανικά που έχουν βρώσιμη ρίζα.

Ο κόπος που απαιτείται από πλευράς σας είναι μηδαμινός. Το μόνο που χρειάζεται είναι  να ανανεώνετε το νερό μόλις αρχίσει να θολώνει!

Δημήτρης Σκαρμούτσος