Αν και τη δύναμη των αφροδισιακών τροφών δεν την ασπάζονται όλοι, η θρεπτικότητά τους δίνει την ευκαιρία τουλάχιστον για μια δοκιμή.

Μερικές τροφές θεωρήθηκαν ανά τους αιώνες ισχυρά αφροδισιακά και συμβολίζουν την αγάπη και τη γονιμότητα. Ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν στις δυνάμεις αυτών των τροφών, θα μπορούσαν να τις συμπεριλάβουν σε ένα ρομαντικό δείπνο όπως αυτό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Για μια επιτυχημένη ρομαντική βραδιά ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η σωστή ατμόσφαιρα. Χαμηλός φωτισμός, κεριά, μουσική, ένα όμορφα διακοσμημένο τραπέζι και φυσικά ένα ωραίο και αφροδισιακό μενού θα ενισχύσουν την ερωτική διάθεση. Για να επιτευχτεί ο στόχος το μενού πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής θαυματουργές τροφές:

Στρείδια

Στην αρχαιότητα πίστευαν πως ένα τρόφιμο διαθέτει αφροδισιακές δυνάμεις όταν μοιάζει με ειδικά μέρη του ανδρικού ή του γυναικείου σώματος, ο «νόμος της ομοιότητας». Τα στρείδια λοιπόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις ερωτικές τροφές σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία. Στο σήμερα τα θαλασσινά κατ̕ επέκταση απέκτησαν τη συγκεκριμένη φήμη όταν ανακαλύφθηκε από επιστήμονες η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε ψευδάργυρο, ο οποίος ευθύνεται για την αντίληψη της γεύσης, την παραγωγή σπέρματος και την αύξηση της λίμπιντο.

Σοκολάτα

Η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακό τρόφιμο ξεκίνησε από τους Αζτέκους, ο ηγέτης των οποίων για να ανταπεξέλθει στο πολυάριθμο χαρέμι του έπινε 50 φλιτζάνια ποτού σοκολάτας. Η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση 50 γρ. μαύρης σοκολάτας και μάλιστα όσο πιο σκούρας τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των αντιοξειδωτικών και της φαινυλαιθυλαμίνης που προσφέρει. Οι συγκεκριμένες ουσίες διεγείρουν το νευρικό σύστημα, προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης, ορμόνη που συνδέεται με τη σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση.

Αλκοόλ

Η σαμπάνια και το κρασί είναι από τις πιο δημοφιλής αφροδισιακές τροφές καθώς μειώνουν τις σεξουαλικές αναστολές. Αυτό επιτυγχάνεται βέβαια με ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ, τα οποία διεγείρουν το νευρικό σύστημα και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δίνει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Τρούφες

Τα γνωστά μανιτάρια τα ακολουθεί ο μύθος του Ναπολέοντα, ο οποίος έτρωγε τρούφες για να αυξήσει την σεξουαλική ανδρεία του. Βέβαια υπάρχει και η εικασία πως η μυρωδιά τους θυμίζει αρσενικές φερομόνες. Οι ειδικοί θεωρούν πως και τα δύο είδη τρούφας είναι αφροδισιακά, με τη σπανιότερη μαύρη να είναι και πιο ισχυρή.

Σπαράγγια

Η χορτοφαγική κοινωνία ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση σπαραγγιών για τρεις συνεχόμενες ημέρες ανεβάζει αισθητά την λίμπιντο. Στη Γαλλία παλαιότερα σερβίρανε στο γαμπρό τρία πιάτα με κύριο συστατικό τα σπαράγγια.  Ο λόγος είναι ένας, η περιεκτικότητα τους σε ποτάσιο, απαραίτητο για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος αλλά και την ήπια αποτοξινωτική του δράση.

Οργανώστε σωστά ένα ρομαντικό δείπνο, εμπλουτίστε το μενού σας με τις παραπάνω αφροδισιακές τροφές, οπλιστείτε με ρομαντική διάθεση και περάστε καλά με τον Βαλεντίνο σας.

Δημήτρης Σκαρμούτσος