Μία οργανωμένη κουζίνα μπορεί να κάνει κάθε συνταγή πιο εύκολη. Το Σεπτέμβριο λοιπόν είναι ευκαιρία να δούμε ξανά όσα πράγματα έχουμε στην κουζίνα μας, να την οργανώσουμε από την αρχή και να ανανεώσουμε τη διάθεσή μας για να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν με όρεξη για περισσότερη μαγειρική!
Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν είναι:
1. Καθαρίστε & πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεται
Πολλές φορές αφήνουμε τρόφιμα στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας για αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πως υπάρχουν εκεί. Για να ξεκινήσουμε λοιπόν την οργάνωση της κουζίνας μας, πρέπει να πετάξουμε οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε πια, όπως ληγμένα τρόφιμα και σκεύη ή κουτάλες που έχουν χαλάσει. Καλό είναι να αδειάσετε τελείως τα ντουλάπια και να τα καθαρίσετε καλά πριν βάλετε στις θέσεις τους τα πράγματα.
2. Αποθηκεύστε σωστά
Φροντίστε να διατηρήσετε τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο σε καλά κλεισμένα δοχεία. Έτσι δεν πρόκειται να τα προσβάλει η υγρασία ή ανεπιθύμητα έντομα. Αν δεν έχετε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, τότε προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε αυτούς που έχετε χρησιμοποιώντας τους στο έπακρο.
3. Δημιουργείστε λειτουργικές ζώνες
Οργανώστε την κουζίνα σας με βάση τον τρόπο που μαγειρεύετε. Δημιουργείστε «ζώνες εργασίας» οι οποίες θα προορίζονται για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Αφήστε χώρο στους πάγκους της κουζίνας και οριοθετήστε τις περιοχές που θέλετε να προετοιμάζετε τις συνταγές σας, να κόβετε τα υλικά σας κοκ.
4. Σκεφτείτε την προσβασιμότητα
Μπορεί να μας αρέσει να βλέπουμε το σερβίτσιο για τις ειδικές περιστάσεις, όμως αν δεν το χρησιμοποιείτε δεν υπάρχει λόγος βρίσκεται στα ντουλάπια που έχουμε εύκολη πρόσβαση. Τοποθετήστε το σε κάποιο ντουλάπι που δεν είναι βολικό για καθημερινή χρήση. Με τον ίδιο τρόπο οργανώστε τα σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα και τα σερβίτσια, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά.
5. Φροντίστε όλα να έχουν τη θέση τους
Η οργάνωση της κουζίνας όσο πιο σωστά γίνεται είναι πάντα μία καλή ιδέα. Ωστόσο φροντίστε όλα τα πράγματα να έχουν τη θέση τους και να μένουν εκεί! Μην ξεκινήσετε να οργανώνετε με βάση ένα «ιδανικό» σύστημα που δε λειτουργεί για τη δική σας καθημερινότητα και τη δική σας κουζίνα, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστεί να την οργανώσετε ξανά μετά από λίγο καιρό. Φροντίστε η κουζίνα σας να είναι λειτουργική για εσάς!
Δημήτρης Σκαρμούτσος