Οι Έλληνες τεκμηριωμένα ασχολούνται με την μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.ά.). Από τότε διατηρείται η σημαντική αυτή παράδοση. Στην χώρα μας σήμερα υπάρχουν 22.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περίπου 2.257.994 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Η πυκνότητα των κυψελών στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η παραγωγή όμως ανά κυψέλη είναι συγκριτικά χαμηλή λόγω των εδαφοκλιματολογικών μας συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές αναγκάζουν τους μελισσοκόμους να εξασκούν κουραστική νομαδική μελισσοκομία, τους ανταμείβουν όμως με τη συλλογή του μοναδικού ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, που είναι ασύγκριτα ποιοτικά.
Η μέλισσα εκτός από το μέλι μας προσφέρει ακόμα το δηλητήριό της, το κερί, την πρόπολη, το βασιλικό πολτό. Συλλέγει επίσης και μας προσφέρει σε εύχρηστη μορφή τη γύρη των λουλουδιών.
Σημαντική επίσης προσφορά της μέλισσας στη γεωργία και στον άνθρωπο είναι η επικονίαση των φυτών.