Επιλογή Σελίδας

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΥΛΙΚΩΝ

Ανακαλύψτε τα διαφορετικά υλικά,
τις δυνατότητες και τον τρόπο
μαγειρέματός τους
Α
ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Το αβοκάντο είναι φρούτο, ιθαγενές της Κεντρικής Αμερικής, σχετικά νέο στη διατροφή των περισσότερων λαών. Έχει βουτυρώδη γεύση και συνήθως αυτά που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι σχετικά άγουρα. Γι’ αυτό πρέπει να τα αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 5 – 7 ημέρες, μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα να τα βάλουμε στο ψυγείο. Χρησιμοποιείται και ως λαχανικό σε ντιπ ή σαλάτες. Με αβοκάντο φτιάχνεται ένα από τα πιο γνωστά μεξικάνικα ντιπ, που είναι πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, το γουακαμόλε (guacamole.)
ΑΓΓΟΥΡΙ
Το αγγούρι, αν και χρησιμοποιείται ως λαχανικό, ανήκει στη πραγματικότητα στα φρούτα. Είναι ιθαγενές φυτό της Ινδίας, όπου καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Έχει δροσερή γεύση, απαλό άρωμα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καλοκαιρινές σαλάτες και ντιπ. Τρώγεται συνήθως ωμό και είναι το βασικό υλικό σε 2 παγκοσμίως γνωστά ελληνικά φαγητά: τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι.
ΑΓΚΙΝΑΡΑ
Η αγκινάρα ανήκει στα λαχανικά και είναι ιθαγενές φυτό της Αφρικής. Από το φυτό αυτό τρώμε το άνθος, ή όπως λέμε, τη καρδιά του. Για να τη χρησιμοποιήσουμε πρέπει να καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ώστε να μείνει καθαρό. Χρειάζεται προσοχή γιατί μαυρίζει εύκολα. Η «καρδιά» της αγκινάρας μαγειρεύεται και μπαίνει σε διάφορα πιάτα, με το πιο διάσημο να είναι οι αγκινάρες ‘’αλά πολίτα’’. Στην Κρήτη συνηθίζεται να τρώγεται και ωμή, σερβιρισμένη με πολύ λεμόνι και αποτελεί συνοδευτικό μεζέ για τη ρακί. Τη βρίσκουμε φυσικά και σε σαλάτες.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Το ακτινίδιο είναι φρούτο με καφέ και χνουδωτή φλούδα, ενώ η σάρκα του έχει έντονο πράσινο χρώμα και είναι εξαιρετικά χυμώδης. Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου. Ωστόσο από το 19ο αιώνα καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία. Διαλέγουμε να αγοράζουμε ακτινίδια που είναι σφιχτά για να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούνται στο ψυγείο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο και διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου.
ΑΛΑΤΙ (ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ)
Είναι το αλάτι που λαμβάνεται από τις αλυκές. Φυσικοί κρύσταλλοι αλατιού δημιουργούνται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Θεωρείται το καλύτερο αλάτι και διατίθεται λεπτό, χοντρό ή σε μορφή κρυστάλλων. Το sel gris (γκρίζο αλάτι) και το fleur de sel (ανθός του αλατιού) είναι από τα πιο δημοφιλή είδη θαλασσινού αλατιού. Το 90% της ελληνικού βρώσιμου αλατιού έρχεται από τις αλυκές Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Εξαιρετικό για παρασκευές με ψάρια και για να αρωματίζει πατάτες νέας σοδειάς και τσιπς.
ΑΛΕΥΡΙ
Το αλεύρι είναι λεπτή σκόνη που γίνεται συνήθως από σιτάρι, αλλά και το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι και το ρύζι. Είναι το βασικό συστατικό του ψωμιού και γενικά για τη παρασκευή ζύμης και γλυκών. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε το κατάλληλο αλεύρι για τη κάθε συνταγή που θέλουμε να κάνουμε.
ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Το αμύγδαλο είναι ο ξηρός καρπός της αμυγδαλιάς. Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και στη Βόρεια Αμερική. Περιβάλλονται από σκληρό κέλυφος, το οποίο σπάει με καρυοθραύστη. Τα αμύγδαλα κυρίως καταναλώνονται σαν ξηροί καρποί, ωμά, ψημένα, αλατισμένα ή καραμελωμένα. Χρησιμοποιούνται, επίσης, στη ζαχαροπλαστική σε διάφορες μορφές (πούδρα, αλεύρι αμυγδάλου, φιλέ). Στη μαγειρική μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε σε σαλάτες είτε σε συνδυασμό με ψάρι, κρέας ή πουλερικά.
ΑΝΑΝΑΣ
Ο ανανάς είναι φρούτο με αρωματικό και εύγευστο καρπό και κατάγεται από τη Βραζιλία. Η ωρίμανση του φρούτου σταματά όταν κοπεί οπότε αυτά που βρίσκουμε στο εμπόριο διατηρούνται εκτός ψυγείου για 3-5 μέρες και εντός ψυγείου για περίπου 10 μέρες. Η σάρκα του φρούτου χρησιμοποιείται σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες αλλά και σε πολλά πιάτα κινέζικης κουζίνας μαζί με κρέας. Επίσης ο χυμός του έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι βασικό συστατικό πολλών κοκτέιλ.
ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Το ανθότυρο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις άνθος και τυρί, καθώς συλλέγεται από το πάνω μέρος, (το άνθος) τον ορό του γάλακτος που αποβάλλεται κατά τη διαδικασία τυροκόμησης. Δεν ωριμάζει και διατίθεται στην αγορά την επόμενη κιόλας μέρα της παρασκευής του. Η υφή του είναι συμπαγής, χωρίς επιδερμίδα και τρύπες. Γευστικά ταιριάζει πολύ με μέλι και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να αντικαταστήσει τη φέτα αλλά χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, σε παραδοσιακές συνταγές, όπως τα σκαλτσούνια.
ΑΝΤΖΟΥΓΙΑ
Η αντζούγια ή αλλιώς ο παστός γαύρος είναι ένας εξαιρετικός ελληνικός μεζές. Παρασκευάζεται από το φιλέτο του γαύρου το οποίο περνά από διαδικασία παστώματος (παραμονή σε αλάτι για κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα με το υλικό). Μετά μαρινάρεται σε λάδι και σκόρδο και διατηρείται στο ψυγείο.
Β
ΒΑΚΑΛΑΟΣ
Ένα εξαιρετικά θρεπτικό ψάρι, πλούσιο σε μέταλλα, φώσφορο, μαγνήσιο, ω-3 και βιταμίνες Α, Ε και D. Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με χαμηλά λιπαρά, το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%. Ο μπακαλιάρος εκτιμάται πολύ για τη λεπτή και εύπεπτη σάρκα του. Στην ελληνική κουζίνα συνήθως μαγειρεύεται τηγανητός, ψητός στο φούρνο ή βραστός σε άφθονο ζωμό με λαχανικά ως σούπα, ενώ σε άλλες μεσογειακές κουζίνες τον μαγειρεύουν βραστό σε συμπυκνωμένο ζωμό (court-bouillon), ή ακόμα και στον ατμό.
ΒΑΝΙΛΙΑ (ΦΥΣΙΚΗ)
Το φυτό της βανίλιας ανήκει στην κατηγορία με την οικογένεια με την οικογένεια της ορχιδέας. Κατάγεται από το Μεξικό και καλλιεργείται για τους αρωματικούς του λοβούς. Η βανίλια χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα σε παγωτά, κρέμες, κέικ, κομπόστες, μαρμελάδες, καραμέλες και σοκολάτες. Χρησιμοποιείται επίσης στην ποτοποιία. Σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, κυρίως για να δώσει άρωμα σε ψαρόσουπες και κρέας.
Γ
TITLE
Lorem ipsum
Δ
TITLE
Lorem ipsum
Ε
TITLE
Lorem ipsum
Ζ
TITLE
Lorem ipsum
Η
TITLE
Lorem ipsum
Θ
TITLE
Lorem ipsum
Ι
TITLE
Lorem ipsum
Κ
ΚΑΣΤΑΝΑ
Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλεύρι.
Λ
TITLE
Lorem ipsum
Μ
ΜΠΕΪΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
Το μπέικιν πάουντερ είναι μία διογκωτική ουσία. Θα τη βρεις συχνά σε κέικ, pancakes και πολλά ακόμη γλυκά και ζύμες.
Ν
TITLE
Lorem ipsum
Ξ
TITLE
Lorem ipsum
Ο
ΟΥΖΟ
Το ούζο είναι ποτό που παράγεται από την απόσταξη κυρίως των υποπροϊόντων του κρασιού.
Π
TITLE
Lorem ipsum
Ρ
TITLE
Lorem ipsum
Σ
TITLE
Lorem ipsum
Τ
ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale η οποία χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλές συνταγές.
Υ
TITLE
Lorem ipsum
Φ
TITLE
Lorem ipsum
Χ
TITLE
Lorem ipsum
Ψ
TITLE
Lorem ipsum
Ω
TITLE
Lorem ipsum