Το Halloween έχει μία μακριά ιστορία και παράδοση. Όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και αρχίζουμε να υιοθετούμε συνήθειες και έθιμα αυτής της γιορτής. Ποια είναι όμως η σχέση αυτής της γιορτής με το φαγητό;

Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να γιορτάζουν αυτές τις μέρες με ανατριχιαστικούς στολισμούς και ανάλογα φαγητά και γλυκά. H γιορτή αυτή όμως έχει τα χαρακτηριστικά της φαγητά, τα οποία συνδέονται με πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα με το χαρακτηριστικό χαμόγελο είναι ένα βασικό σύμβολο του Halloween και όχι άδικα. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με τον Τζακ, έναν τσιγγούνη αγρότη σύμφωνα με τον Ιρλανδικό μύθο, ο οποίος ξεγέλασε το διάβολο ώστε να τον αφήσει να ζήσει περισσότερα χρόνια στη γη. Όταν ήρθε η ώρα να πεθάνει, ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος τον δέχτηκαν και ο διάβολος πετώντας του ένα κάρβουνο άφησε τον Τζακ να κυκλοφορεί στη γη για πάντα. Ο Τζακ χάραξε ένα ραπάνι και το έκανε το φανάρι που θα του φώτιζε το δρόμο στο σκοτάδι. Όταν οι Ιρλανδοί έφτασαν στην Αμερική, έφεραν μαζί τους το έθιμο, όμως αντικατέστησαν το ραπάνι με την κολοκύθα.

Μήλα

Οι Κέλτες πίστευαν πως τα μήλα και οι ξηροί καρποί έχουν προγνωστικές ικανότητες και τα χρησιμοποιούσαν σε παιχνίδια μαντείας την περίοδο του Halloween. Όπως και οι Άγγλοι, έτσι και οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τα μήλα για να δουν ποιος από τους συμμετέχοντες θα παντρευτεί πρώτος. Χάραζαν τα μήλα, τα βουτούσαν σε έναν κουβά με νερό και όποιος κατάφερνε να πιάσει πρώτος ένα μήλο με το στόμα, θα παντρευόταν πρώτος. Η παράδοση λέει ότι το μήλο έχει χαραγμένο πάνω το όνομα αυτού που θα παντρευτεί ο νικητής.

Κέικ (τούρτες)

Σε πολλούς πολιτισμούς στην Ευρώπη, υπήρχε η παράδοση των κέικ. Οι άνθρωποι έφτιαχναν κέικ για τους πεθαμένους πιστεύοντας ότι θα τους ταΐζουν στο ταξίδι τους για τον «άλλο κόσμο». Η παράδοση αυτή έχει πάρει πολλές μορφές ανά χώρα, όμως πολλοί λαοί που πίστευαν στην ειδωλολατρία όπως οι Κέλτες, πίστευαν πως αν δεν έφτιαχναν κέικ το βράδυ του Halloween, τα πνεύματα των νεκρών που θα επέστρεφαν στη γη θα τους έκαναν κάποιο κακό.

Αυτά ήταν τα τρία βασικά φαγητά και υλικά της ημέρας του Halloween. Οι ιστορίες γύρω από τα φαγητά του Halloween είναι πολλές ανά τον κόσμο, όμως σίγουρα τα παραπάνω είναι τα πιο διαδεδομένα και δε λείπουν από καμία γιορτή Halloween όπου κι αν βρεθείτε!
Δημήτρης Σκαρμούτσος