Δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς ένα barbeque με φίλους. Ο ζεστός καιρός βοηθάει και σίγουρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις μέρες που έχουμε ακόμα για μία βραδιά με φίλους και φαγητό στην αυλή. Κανονίσαμε λοιπόν την παρέα, κανονίσαμε και την ημέρα και ήρθε η ώρα να οργανωθούμε!

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Αρχικά η ψησταριά και το κάρβουνο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το ψήσιμο, άρα και το αποτέλεσμα του φαγητού μας. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε τα κάρβουνα που διαθέτουν πρόσθετα καύσης. Η πιο σωστή επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι τα κάρβουνα από φυσικό ξύλο. Έτσι αποφεύγουμε τις βλαβερές ουσίες στο φαγητό μας και παράλληλα δίνουμε γεύση στο κρέας που ψήνουμε.

Μαρινάρουμε το κρέας

Αντί να ρίχνουμε καρυκεύματα την ώρα που ψήνουμε το κρέας, είναι προτιμότερο να τα έχουμε προσθέσει στη μαρινάδα μας και να αφήσουμε το κρέας για τουλάχιστον 2 ώρες μέσα σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο το κρέας μας μένει ζουμερό όσο το ψήνουμε και έχει όλη τη γεύση που χρειάζεται. Ρίχνοντας μπαχαρικά στο κρέας μας την ώρα που το ψήνουμε, μπορεί να καούν και να δημιουργηθεί μια πικρή γεύση. Καλό είναι λοιπόν αν θέλουμε να ρίξουμε κάτι έξτρα, να το έχουμε προσθέσει στη μαρινάδα μας ή να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουμε το ψήσιμο.

Πάνω στην ψησταριά

Πριν προσθέσουμε το κρέας στην ψησταριά μας, πρέπει πρώτα να την έχουμε απολυμάνει από οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει τη γεύση του κρέατος. Αυτό μπορεί να γίνει με μία φέτα λεμόνι που θα περάσουμε πάνω στην ψησταριά μας. 

Φυσικά το κρέας τοποθετείται αφού έχει «πέσει» η φωτιά και αφού έχει ξεπαγώσει εντελώς. Άλλωστε είναι γνωστό πως δεν βάζουμε ποτέ υλικά με υγρά πάνω από τη φωτιά. Δεν γυρνάμε συχνά το κρέας μας, ούτε το τρυπάμε, ώστε να παραμένει ζουμερό. Το πιάνουμε με μία τσιμπίδα και το γυρνάμε όσο λιγότερο γίνεται.

Μετά το ψήσιμο

Μετά από κάθε τραπέζι έρχεται η ώρα του μαζέματος και το barbeque δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρέπει πάντα να καθαρίζουμε την ψησταριά μας μετά από κάθε ψήσιμο. Προσοχή όμως, πρέπει να έχει σβήσει τελείως η φωτιά. Μαζεύουμε τα κατάλοιπα πριν ξεραθούν και αφού καθαρίσουμε καλά την περνάμε με λάδι για να μη σκουριάσει. 

Όταν ολοκληρώσουμε και το καθάρισμα, είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε την ψησταριά μας και να ονειρευτούμε τα επόμενα barbeque που έρχονται!

Δημήτρης Σκαρμούτσος