Από το 1997, συστήθηκε η ΕΔΙΑΜ (Εταιρεία Διαφύλαξης Αρχείων Μελισσοκομίας) με κύριο σκοπό την συγκέντρωση – διαφύλαξη – συντήρηση – μελέτη και παρουσία σε έκθεση αρχειακού υλικού μελισσοκομίας. Ο στόχος τελικά πραγματοποιήθηκε το 2021, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών – Κληροδότημα Ιφιγένειας Συγγρού με το νεοσύστατο Μουσείο Μελισσοκομίας. Το ΙΓΕ πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στη μελισσοκομία από το 1906.

Το Μουσείο Μελισσοκομίας, μοναδικό στην Ελλάδα, περιλαμβάνει μια ιδιαίτερης σημασίας ιστορική συλλογή από 47 κυψέλες, 16 ξύλινες, 2 πέτρινες, 5 κοφίνια, 3 πήλινα καπνιστήρια και διάφορα μικροαντικείμενα σπουδαίας ιστορικής αξίας από όλη την επικράτεια. Η Αττική – Πίττας έχει συμβάλει με ένα έκθεμα μίας παλιάς συσκευαστικής μηχανής και δώρα για τους μαθητές / επισκέπτες του μουσείου.

Στο μουσείο, ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία της μελισσοκομίας στην χώρα μας, ως συνέχεια της μελισσοκομικής παράδοσης που ξεκινά από τον μυθικό Αρισταίο και επιβεβαιώνεται από το κόσμημα των Μαλίων. Είναι η παρουσίαση της παραδοσιακής μελισσοκομικής πρακτικής που τηρείται στην χώρα μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Καθημερινά, επισκέπτονται το μουσείο σχολεία με τους μαθητές να συμμετέχουν σε διαδραστικά προγράμματα για τη μέλισσα και την μελισσοκομία και να μαθαίνουν πολλά για τον μαγικό κόσμο του ελληνικού μελιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως:

  • Θεωρητική ενημέρωση για την μελισσοκομία και τον κόσμο των μελισσών
  • Ενημέρωση για την διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας, συσκευασίας και γευσιγνωσίας του μελιού
  • Ξενάγηση στο μουσείο

Το μουσείο είναι επισκέψιμο για όλους

Δημήτρης Σκαρμούτσος