Το πιο όμορφο πράγμα μετά από μία κρύα μέρα είναι μία ζεστή, σπιτική σούπα! Έχετε προσπαθήσει όμως ποτέ να φτιάξετε σούπα χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε σίγουρα τα παρακάτω μυστικά για την τέλεια σούπα θα σας χρειαστούν!

Η σημασία του βρασμού

Ο γενικός κανόνας για τις περισσότερες σούπες είναι πως πρέπει να σιγοβράζουν και όχι να κοχλάζουν. Είναι επίσης σημαντικό να ξαφρίζουμε τη σούπα μας με μία κουτάλα χωρίς τρύπες, ενώ κάθε φορά που αφαιρούμε αφρό από την κατσαρόλα θα πρέπει να ξεπλένουμε την κουτάλα μας με κρύο νερό. Το ξάφρισμα παίρνει συνήθως περίπου 10 λεπτά στην αρχή του μαγειρέματος.

Συμβουλές για να πήξει η σούπα σας

Για αρχή, αν θέλετε η σούπα σας να χυλώσει σωστά, δεν πρέπει να βάλετε πάρα πολύ νερό. Σε περίπτωση που η σούπα σας είναι ήδη νερουλή, τότε υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την κάνετε να χυλώσει. Ένας γνωστός τρόπος είναι να ρίξετε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ και να το αφήσετε να βράσει. Μπορείτε επίσης να βράσετε μία πατάτα και αφού τη χτυπήσετε στο μπλέντερ με λίγο ζωμό σούπας να προσθέσετε το μείγμα στη σούπα σας και να το αφήσετε να βράσει για λίγα λεπτά. Τέλος, μπορείτε να σοτάρετε τα στέρεα υλικά της σούπας σας αφού τα έχετε “περάσει” πρώτα με αλεύρι.

Διαφορετικά είδη σούπας

Είναι σημαντικό να ξέρετε πως να διαχειριστείτε τα υλικά σας ανάλογα με το είδος της σούπας που θέλετε να μαγειρέψετε. Αν η σούπα σας περιέχει ρύζι, μανέστρα ή κάποιο ζυμαρικό, τότε πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μετά την παρασκευή ώστε να μην μαλακώσει το ρύζι ή το ζυμαρικό που έχετε προσθέσει. Αν η σούπα σας περιέχει κρέας, τότε η χαμηλή θερμοκρασία και το ξάφρισμα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Σε περίπτωση που φτιάξετε μία σούπα με λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γλυκό τραχανά για περισσότερη γεύση και καλύτερο δέσιμο.

Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε, φροντίστε να ακολουθήσετε τα βήματα πιστά. Καλό μαγείρεμα!

Δημήτρης Σκαρμούτσος