Μία γευστική εμπειρία δεν αφορά μόνο στο πιάτο που έχουμε ετοιμάσει. Το συνοδευτικό ποτό είναι εξίσου σημαντικό, αφού μπορεί να ανυψώσει το γεύμα που έχουμε ετοιμάσει, ενώ μία λάθος επιλογή μπορεί να αφαιρέσει πολλούς πόντους από το γεύμα μας. Καλό είναι λοιπόν να διαλέγουμε ένα κρασί που μπορεί να ολοκληρώσει αρμονικά τα πιάτα μας.

Ένας γνωστός κανόνας είναι πως τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με κρεατικά και τα λευκά με ψάρια. Ωστόσο το «πάντρεμα» του σωστού κρασιού με το πιάτο μας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Οι βασικοί παράγοντες για να κρίνουμε εάν ένα κρασί ταιριάζει με το φαγητό μας, είναι το χρώμα, η οξύτητα και τα αρώματα του εκάστοτε κρασιού.

Με βάση το χρώμα του κρασιού, μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια, ώστε να εντοπίσουμε ευκολότερα τις καλύτερες επιλογές για το γεύμα μας. Γενικότερα τα κόκκινα κρασιά έχουν πιο πλούσια υφή και γεύση, τα οποία μπορεί να υπερκαλύψουν τις γεύσεις και τα αρώματα ενός πιάτου με πιο λεπτές γεύσεις. Συνεπώς το κόκκινο κρασί είναι καταλληλότερο για κοκκινιστά ή κρεατικά. Από την άλλη, το λευκό κρασί μπορεί συνδυαστεί αρμονικά με πιάτα όπως ψάρια ή ακόμη και γλυκά, αφού η γεύση του και η υφή του είναι συνήθως πιο εκλεπτυσμένη.

Αφού έχουμε περιορίσει τη λίστα με τα κρασιά μας με βάση το χρώμα, μπορούμε να εξετάσουμε τα αρώματα του κρασιού. Ο βασικός κανόνας εδώ είναι είτε να ταιριάζουμε παρόμοιες γεύσεις, είτε να συμπληρώνουμε γεύσεις που είναι αντίθετες μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένα κρασί – λευκό ή κόκκινο – που διαθέτει καπνιστά αρώματα, θα ταιριάξει καλύτερα με ένα φαγητό με ανάλογα αρώματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα κρασί με φρουτώδεις γεύσεις, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά φαγητά όπως σαλάτες ή πιάτα με εσπεριδοειδή.

Τέλος, φροντίζουμε να εξετάσουμε και την οξύτητα ενός κρασιού. Ένα γλυκό, ελαφρύ κρασί μπορεί να συνδυαστεί με γλυκά και επιδόρπια, ή ακόμη και γλυκόξινες, ελαφριές συνταγές. Για τα λιπαρά πιάτα, είναι καλό να επιλέγουμε ένα κρασί με πλούσια γεύση και μεγάλη οξύτητα που θα ισορροπήσει τη λιπαρότητα του γεύματός μας.

Όλα τα παραπάνω, ενώ δεν ισχύουν απόλυτα, αποτελούν τον οδηγό που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε να εξερευνείτε γευστικούς συνδυασμούς με κρασιά για τα πιάτα που ετοιμάζετε. 

Δημήτρης Σκαρμούτσος