Τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές τις ημέρες των γιορτών. Η οικογένεια, οι φίλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν όλα τα αλμυρά και γλυκά εδέσματα που έχουν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες. Για τους οικοδεσπότες όμως η προετοιμασία αυτού του τραπεζιού ίσως είναι από τις μεγαλύτερες δαπάνες που θα κάνουν τις γιορτές. Δεν είναι όμως απαραίτητο να χαλάσετε πολλά χρήματα για να οργανώσετε ένα γευστικό και απολαυστικό τραπέζι. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο οικονομικές επιλογές χωρίς να χάσετε τίποτα από τη βραδιά σας.

Εναλλακτικές επιλογές κρεατικών

Η γαλοπούλα δεν είναι μόνο ακριβότερη από άλλα κρέατα, είναι επίσης και πιο απαιτητική. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε λοιπόν τη γεμιστή γαλοπούλα με γεμιστό κοτόπουλο για μία πιο οικονομική και γευστική επιλογή. Μην ξεχνάτε πως το χοιρινό είναι επίσης μία εορταστική επιλογή που αναλόγως με το κομμάτι που θα επιλέξετε μπορεί να είναι εξίσου οικονομικό.

Λιγότερα υλικά, περισσότερη απόλαυση

Πολλές φορές όταν κάνουμε ένα τραπέζι, έχουμε την τάση να φτιάχνουμε περισσότερα πιάτα απ’ όσα είναι απαραίτητα. Φροντίστε να επενδύσετε περισσότερο στην ποιότητα των υλικών και στο γευστικό αποτέλεσμα που θα έχει το γεύμα σας, παρά στην ποικιλία. Αυτό θα σας γλυτώσει και χρήματα από την αγορά πολλών διαφορετικών υλικών αλλά και χρόνο από την προετοιμασία του γεύματος. Στην ίδια λογική, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υλικό σε διαφορετικά πιάτα, γλυτώνοντας χρήματα και αποφεύγοντας το food waste.

Φτιάξτε το μόνοι σας

Την περίοδο των γιορτών έχουμε όλοι την τάση να αγοράζουμε περισσότερο και αυτή η τάση έχει επεκταθεί και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γιατί να μην φτιάξετε μόνοι σας φέτος κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Αυτές τις γιορτές προσπαθήστε να μην αγοράσετε όσα μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας.

Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και σίγουρα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχει λιγότερο άγχος και περισσότερη διάθεση.

Δημήτρης Σκαρμούτσος