Μπορεί το μαγείρεμα στο σπίτι να είναι πιο οικονομικό από το φαγητό έξω ή από το delivery, αλλά δεν είναι κακό να μάθουμε πως να μαγειρεύουμε με λιγότερα χρήματα. Άλλωστε ποιος δε θέλει να μαγειρεύει ένα καλό πιάτο φαγητό με μικρότερο budget; Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το budget σας καλύτερα και να εξοικονομήσετε χρήματα στο μαγείρεμα είναι τα παρακάτω:

1. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές

Πλέον μπορούμε να βρούμε προσφορές σε διάφορα προϊόντα όλη την εβδομάδα, ενώ θα τις βρείτε σε διάφορα super market και μπακάλικα. Προγραμματίστε τα γεύματα που θέλε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα ή το μήνα και προμηθευτείτε περισσότερα υλικά σε προσφορά.

2. Αγοράστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους

Κάθε φρέσκο προϊόν είναι πιο φθηνό όταν το αγοράζετε στην εποχή του. Επιλέξτε λοιπόν να κάνετε παραλλαγές των συνταγών που θέλετε να μαγειρέψετε αναλόγως με το φρούτο ή λαχανικό εποχής που έχετε διαθέσιμο.

3. Μαγειρέψτε την ποσότητα που χρειάζεστε

Δε χεριάζετε να μαγειρεύετε περισσότερες μερίδες από τα άτομα που θα καταναλώσουν το φαγητό σας. Μαγειρέψτε όσο φαγητό θέλετε να καταναλώσετε, ώστε να μην ξεχαστεί και τελικά πεταχτεί.

4. Ανακυκλώστε το χθεσινό φαγητό

Σε περίπτωση όμως που έχει μείνει φαγητό από την προηγούμενη μέρα, μην το πετάξετε. Βρείτε τρόπους να το μαγειρέψετε και να το κάνετε λαχταριστό και τη δεύτερη μέρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε σάλτσα για το ρύζι ή τα μακαρόνια που έχουν μείνει, να κάνετε το ψωμί του τοστ βάση για πίτσα και διάφορους άλλους τρόπους να γίνετε δημιουργικοί με το φαγητό σας!

5. Αποθηκεύστε σωστά τα υλικά σας

Είναι κρίμα να πετάμε φαγητό πριν καν το μαγειρέψουμε. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πως να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πως να παρατείνετε στο χρόνο ζωής των υλικών σας, ή να τους αλλάξετε μορφή αν χρειαστεί. Μάθετε λοιπόν πως να πλένετε και να αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, δοκιμάστε να φτιάξετε λικέρ μαρμελάδες, αποθηκεύστε σωστά την ξηρά τροφή.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο μαγείρεμα, αλλά σίγουρα πολλοί από τους παραπάνω θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τα γεύματά σας καλύτερα και να γίνετε πιο δημιουργικοί!

 

Δημήτρης Σκαρμούτσος