Αλμυρή τάρτα με πράσο και πατάτες

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

120΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

6

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

113 γρ. βούτυρο ανάλατο

1/4 κ.γ. αλάτι

1 μεγάλο κρόκο αβγού

3 κ.σ. κρύο νερό (προαιρετικά)

 

Για τη γέμιση:

3 μέτριες πατάτες φούρνου, καθαρισμένες

2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

1 κρεμμύδι, λεπτοκομμένο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για πασπάλισμα

56 γρ. χοιρινό μάγουλο, κομμένο (προαιρετικά)

3 μεγάλα, φρέσκα αβγά

1/2 φλ. γάλα πλήρες

1/3 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη + εππλέον για πασπάλισμα

χοντρό αλάτι

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε στην πιο χαμηλή σκάλα για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Καθώς το βούτυρο αρχίζει να διαλύεται, θα δούμε τη ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Όσο όμως χτυπάμε, τα ψίχουλα θα εξαφανίζονται και θα αρχίσει να σχιματίζεται ζύμη. Εάν αυτό δε συμβεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το κρύο νερό, ίσα-ίσα για να ζωντανέψει η ζύμη και να ξεκολλάει από τις άκρες του μπολ.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε δίσκο και την αφήνουμε, καλυμμένη για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 28εκ.
Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, μαγειρεύουμε τις πατάτες για 15 περίπου λεπτά, τις αφαιρούμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το χοιρινό μάγουλο (προαιρετικά) σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα, την παρμεζάνα και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη μας και δουλεύουμε τη ζύμη χωρίς να πιέζουμε πολύ. Την αναποδογυρίζουμε κάποιες φορές, αλευρώνουμε και συνεχίζουμε.
Απλώνουμε με τον πλάστη τη ζύμη λίγο μεγαλύτερη από διάμετρο 28 εκ. (η ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι 28 εκ.) για να καλύψει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, την πατάμε απαλά με τα χέρια μας για να κολλήσει στα τοιχώματα της ταρτιέρας και με ένα πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της τάρτας.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη γέμιση στη ζύμη και ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια. Απλώνουμε τις πατάτες από πάνω. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, 3-4 κομμάτια βουτύρου και μαύρο πιπέρι.
Τοποθετούμε την ταρτιέρα πάνω σε λαμαρίνα ψησίματος και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μετά από τα πρώτα 30 λεπτά ελέγχουμε το χρώμα. Η τάρτα θα είναι έτοιμη όταν η ζύμη ροδίσει και το τυρί και το βούτυρο από πάνω γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά, αφαορούμε από την ταρτιέρα και σερβίρουμε την τάρτα μας ζεστή.
Δημήτρης Σκαρμούτσος