02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
1 | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. |
2 | Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 20 εκ για κέικ και στρώνουμε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά. |
3 | Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το 1/4 φλ. ζάχαρη και μαγειρεύουμε ανακινόντας το τηγάνι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ο χυμός των δαμάσκηνων γίνει σιρόπι. |
4 | Απλώνουμε τα δαμάσκηνα περιστροφικά στο ταψί, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, καλύπτοντας ελαφρώς το ένα το άλλο και δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους. |
5 | Μαζεύουμε τους χυμούς που έχουν απομείνει στο τηγάνι με ένα κουτάλι και περιχύνουμε τα δαμάσκηνα. |
6 | Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. |
7 | Με ένα μίξερ, χτυπάμε 1/2 φλ. βούτυρο και τα 2/3 φλ. ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτο. Ρίχνουμε το αυγό, τη ξινόκρεμα, τη βανίλια και χτυπάμε. |
8 | Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί. |
9 | Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. |
10 | Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 1 ώρα. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από το κέικ, το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα και σερβίρουμε. |
Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε η κουζινομηχανή Philips HR7962/01 Series 7000. |