Ανάποδο κέικ με δαμάσκηνα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

140΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

λίγο βούτυρο, για άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο + ½ φλ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

4 ώριμα δαμάσκηνα, κομμένα σε 8 φέτες/δαμάσκηνο

¼ φλ. ζάχαρη  + 2/3 φλ. ζάχαρη

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ.γ. μπέικιν σόδα

¼ κ.γ. αλάτι χοντρό

1 μεγάλο αυγό

2/3 φλ. ξινόκρεμα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για την παρασκευή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
2 Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 20 εκ για κέικ και στρώνουμε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά.
3 Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το 1/4 φλ. ζάχαρη και μαγειρεύουμε ανακινόντας το τηγάνι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ο χυμός των δαμάσκηνων γίνει σιρόπι.
4 Απλώνουμε τα δαμάσκηνα περιστροφικά στο ταψί, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, καλύπτοντας ελαφρώς το ένα το άλλο και δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους.
5 Μαζεύουμε τους χυμούς που έχουν απομείνει στο τηγάνι με ένα κουτάλι και περιχύνουμε τα δαμάσκηνα.
6 Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
7 Με ένα μίξερ, χτυπάμε 1/2 φλ. βούτυρο και τα 2/3 φλ. ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτο. Ρίχνουμε το αυγό, τη ξινόκρεμα, τη βανίλια και χτυπάμε.
8 Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί.
9 Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
10 Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 1 ώρα. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από το κέικ, το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα και σερβίρουμε.
Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε η κουζινομηχανή Philips HR7962/01 Series 7000.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος