Αρνίσιο μπούτι με κρούστα μυρωδικών και σάλτσα κρασιού

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

150΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για το αρνί:

2 ¼ κιλά αρνίσιο μπούτι

3 μικρές σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

2 κρεμμύδια, σε κομμάτια

1 καρότο, σε κομμάτια

2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν

 

Για την κρούστα:

175 γρ. ψίχουλα λευκού, μπαγιάτικου ψωμιού

μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

μικρό μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο

5 κλωνάρια δεντρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

3 ½ κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

 

Για τη σάλτσα:

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 ml κόκκινο κρασί

1 λίτρο ζωμός αρνί ή μοσχάρι

1-2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν

1 κομμάτι βούτυρο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπάμε το αρνί σε διάφορα σημεία και βάζουμε σε κάθε σχισμή 1 φέτα σκόρδο.
2 Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τα κρεμμύδια και το καρότο. Τοποθετούμε το κρέας πάνω. Ρίχνουμε 250ml νερό στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
3 Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ψίχουλα, το μαϊντανό, το δυόσμο, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C.
4 Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του αρνιού με τη μουστάρδα και στη συνέχεια το αλείφουμε με το μείγμα κρούστας σε παχιά στρώση - αν πέσει λίγη κρούστα στο ταψί, θα ανακατευτεί με τη σάλτσα (η παρασκευή της σάλτσας βρίσκεται παρακάτω).
5 Αφήνουμε στην ακρή το μείγμα κρούστας, που τυχόν θα περισσέψει. Επιστρέφουμε το αρνί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε νερό, αν στεγνώσει.
6 Βγάζουμε το αρνί από το ταψί, καλύπτουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουρατεί για 30-40 λεπτά - αν καλύψουμε πολύ σφιχτά, η κρούστα θα γίνει νωπή.
Για τη σάλτσα: Bάζουμε το ταψί με τα λαχανικά στη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κρασί, ξύνοντας τον πάτο, αν κολλάει το αλεύρι. Αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το ζωμό. Βράζουμε και μετά σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Σουρώνουμε τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και αφαιρούμε τα λαχανικά, που έχουν μείνει στο σουρωτήρι.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τη μουστάρδα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Κρατάμε τη σάλτσα μας ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.
Δημήτρης Σκαρμούτσος