Χωριάτικη χορτόπιτα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

120΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη:

4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

1 1/2 φλ. νερό

 

Για την γέμιση:

2 κιλά ανάμεικτα φρέσκα χόρτα, Φρεσκούλης

500 γρ. φέτα

1/2 φλ. ελαιόλαδο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη γέμιση: Σε μια ρηχή και μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ανάμεικτα φρέσκα χόρτα στο ελαιόλαδο και σoτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν.
Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα. Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε δύο από τα φύλλα για πέντε λεπτά. Τα απλώνουμε κι αυτά στο ταψί και βάζουμε από πάνω γέμιση. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει και γυρίζουμε τις άκρες τους.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι, αν το επιθυμούμε.
Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος